Stäng fönster Kramfors kn, GUDMUNDRÅ PRÄSTBORD 1:7 GUDMUNDRÅ KYRKA

Beskrivning
Tomten avgränsas i norr, öster och väster av modernt smidesräcke med fyrkantstolpar och däremellan sammanbindande vertikala betongstolpar. Detta möjligen skapat i samband med nybyggnaden av gravkapellet/krematoriet 1935-37. Mot nordost finns en stödmur i natursten som tar upp höjdskillnaden mot lokalleden.

In till tomten nordväst om tornentrén genom en grindportik, upprättad 1964 av stadsarkitekt Göran Oskarsson. Två murade och putsade, vitmålade höga stolpar med profilerade, utkragande krön, täckta av falsad plåt. Svartmålade smidesgrindar och fast smidsöverstycke.

En stigport med fyra trappsteg i granit finns också utanför långhusets norra entré. Även denna med två murade och slätputsade, vitmålade höga stolpar med rikt profilerade, utkragande krön, sammanbundet med ett uppskjutande bågsegment (en arkivoltform), överdelen täckt av falsad plåt. Stolparna har på frontsidorna ett nedsänkt fyllningsmönster i putsen. Gråmålad slätputsad sockel. Svartmålade smidesgrindar och fast smidsöverstycke.

I öster resp. väster finns ytterligare en entré via två korta murade och putsade, vitmålade stolpar med profilerade, utkragande krön, täckta av falsad plåt. Stolparna har på frontsidorna ett nedsänkt fyllningsmönster i putsen. I öster finns svartmålade gjutjärnsgrindar, dessa saknas helt i väster.

Kyrkobyggnaden är placerad längst norrut på själva tomten. Gräsmatta finns utmed hela norra sidan, utan gravar. Runt kyrkans sockel löper en ca 200 mm bred grusyta.

En körväg i asfalt löper från den nordvästra tomtentrén fram till huvudentrén i tornet. Asfaltytan fortsätter utmed kyrkans södra sida mellan östra och västra grindstolparna bort mot gravkapellet utanför själva tomten. Även en sträcka söderut invid östra sidan samt några stycken även invid västra entréytan.

Gravkvarteren huvudsakligen söder och sydväst om kyrkobyggnaden. Den ursprungliga tomten utvidgad i etapper söderut. Från 1938 nyanlagd gravplats längre nordväst om den gamla kyrkotomten. Strax före var ett nytt gravkapell uppfört väster om kyrkan efter ritningar av B.Höök. Ytterligare utvidgning västerut i slutet av 1950-talet.

Gravkvarteren söder om kyrkobyggnaden inordnade mellan tre körvägar där asfalten övergår i grus. Gravarna med både grusade ytor och gräsbevuxna sådana. Många uppvuxna björkar kantar körvägarna. Kvarteren avskärmas med täta bladbuskage.