Stäng fönster Enköping kn, ALTUNA 5:1 ALTUNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är belägen nedanför och norr om den höjd där kyrkan står. Den omges av en kallmurad gråstensmur och en krans av stora lövträd. Entrén i söder är försedd med bastanta runda, putsade grindstolpar med smidda järngrindar. Från grinden leder en grusgång rakt norrut mot det Creutz-Cronhielmska gravkoret som är beläget på platsen för den rivna medeltidskyrkan. Västra delen av kyrkogården har bevarat många stora och påkostade gravvårdar från 1800-talet. På östra delen av kyrkogården är det mer glest mellan gravarna och här finns även ett område för urngravar.
Creutz-Cronhielmska gravkoret
Gravkoret är byggt i empirstil. år 1852. Det står på kyrkogården och ersatte ett gammalt gravkor på samma plats vilket revs samtidigt med den medeltida kyrkan. Gravkoret restaurerades bl.a. 1926 och 1961. Det har länge använts som bisättningsrum. Byggnaden har en sockel av huggen natursten. Fasaderna är slätputsade. Nedre delen av fasaden är formad som en utskjutande sockel som är avtäckt med en plåtlist. Sockelputsen är mörkgrå. Fasaderna ovan sockelputslisten är avfärgade i vitt. Gaveln mot sydväst har en stor träport med putsad omfattning. Gaveln kröns av en fronton. Ovanpå gavelhörnen och ovanpå frontonens mitt finns platta avsatser med s.k. akroterier av formpressat tegel. Det flacka sadeltaket är täckt med falsad svartplåt i småplåtsformat. Även avsatserna vid akroterierna är täckta med falsad skivplåt. Byggnaden är ett välbevarat exempel på empirstilen kring 1800-talets mitt.

von Engeströmska gravkoret
Gravkapellet är beläget nordost om kyrkans absid. Det är byggt på 1880-talet i nygotisk stil. På en sockel av granit är det uppfört med stomme av tegel. Fasaderna är klädda med rött fasadtegel med ljust fogbruk. Byggnaden har en åttkantig plan. Över entrén i väster finns en nygotisk vimperg. I höjd med portens överkant löper en tegellist runt byggnaden på vilken de halvcirkelformade fönstren med gjutjärnsbågar är placerade. Fasaderna kröns av en tegellist med tandsnittsfris av tegel. Byggnaden har ett plåttäckt tak som kröns av ett plåtklätt kors.