Stäng fönster Enköping kn, BOGLÖSA 17:1 BOGLÖSA KYRKA

Beskrivning
Boglösa kyrka är ursprungligen en romansk kyrka från 1100-talet eller 1200-talets början med långhus och smalare kor. Kyrkogården omges av en gråstensmur. Av den trädkrans som förr kantade murarna finns idag inte mycket kvar. Ingång till kyrkogården sker i söder där ett par murade och putsade grindstolpar finns på platsen för en äldre stiglucka. Stolparna murades 1804 då stigluckan revs och öppningen försågs med järngrindar. I nordvästra hörnet finns en sentida muröppning. Gångarna på kyrkogården är grustäckta. De är raka och delar in gravkvarteren i räta vinklar. De flesta gravarna är belägna på södra sidan om kyrkan. Ett relativt stort antal grusgravar med stenramar från 1800-talets slut och framåt i tiden finns bevarade.

Klockstapeln ligger på sydvästra delen av kyrkogården nära vapenhuset. Dess ålder är obestämd men det finns uppgifter om att klockstapeln blev ”upprättad” 1639 och brädslogs. Klockstapeln har ett ålderdomligt utseende. Bottenvåningen har inåtlutande väggar och även de övre delarna lutar svagt inåt. Den kröns av en spånklädd huv med en liten lanternin med en kyrktupp. Fasaderna är klädda med en gammal, tjärad locklistpanel. Den har på tvären fristående diagonalsträvor.