Stäng fönster Enköping kn, LITSLENA 3:1 LITSLENA KYRKA

Beskrivning
Litslena kyrka är en salkyrka byggd på 1300-talet. Det är en av de större medeltidskyrkorna i länet. Kyrkan hade sin föregångare i en romansk kyrka från 1100-talet vars murar utnyttjades när den befintliga kyrkan byggdes. Den äldsta kyrkan hade ett västtorn som revs i samband med byggandet av den nya kyrkan. Grunden till tornet är fortfarande synlig framför kyrkans västra gavel.

Litslenas klockstapel ligger på åssluttningen öster om kyrkan och kyrkogården. Den är byggd 1773 och ersatte en äldre klockstapel siom var belägen närmare kyrkan. Det är en hög, brädklädd och tjärad klockstapel med bred bas. Den kröns av den för trakten karakteristiska spåklädda huven med svängd karnisprofil.

Litslenas kyrkogård tycks ha fått sin nuvarande utsträckning redan vid 1600-talets slut. Den inhägnas av en kallmurad gråstensmur som kantas av en trädkrans bestående av stora, gamla lövträd. Kyrkogården har två stigluckor på ursprunglig plats, en medeltida i väster och en från 1600-talet i öster. Bägge stigluckorna är putsade och vitkalkade. Kyrkogårdsmuren har tidigare haft en avtäckning av trä vilken syns på Olof Graus teckning av kyrkan och kyrkogården från 1748. Stigluckan från 1600-talet är utsmyckad med sandstensskulpturer som härrör från Djurby gård i socknen. Kyrkobyggnaden ligger på den norra delen av kyrkogården.

Nära kyrkogårdens nordvästra hörn ligger ett bårhus från 1954.