Stäng fönster Enköping kn, SIMTUNA 4:1 SIMTUNA KYRKA

Beskrivning
Simtuna kyrka byggdes på 1200-talet i sten med långhus, västtorn och ett smalare kor i öster. Kyrkogården har i stort sett bevarat sin ursprungliga storlek. Den omges av en kallmurad gråstensmur med putsade grindstolpar och smidesgrindar från 1835 samt en trädkrans av stora, gamla ädellövträd. Kyrkogården präglas av ett stort inslag av höga tujor som är ett resultat av en omdaning 1926 av länsträdgårdsmästaren Viktor Larsson. Kyrkogården är märklig även tack vare det ovanligt stora inslaget av grusgravar utan inramningar. Författaren Åke Wassing är begravd i Simtuna.

I nordvästra hörnet av kyrkogården ligger en putsad stenbyggnad med spåntäckt, flackt tälttak, som uppfördes som sockenmagasin på 1700-talet. Byggnaden har senare använts som bårhus men fungerar numera som förråd. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. I väster finns en kopparklädd port. Taket kröns av ett klot på vilket det står ett kors.