Stäng fönster Enköping kn, SPARRSÄTRA 12:1 SPARRSÄTRA KYRKA

Beskrivning
Söder om kyrkan står klockstapeln som är uppförd i slutet av 1700-talet. Den har stomme av vertikala och diagonala timmerstockar inklädda med tjärad brädpanel upp till klockvåningen. Över klockvåningen reser sig en spåntäckt huv med karnisformad profil.

Sparrsätra kyrkogård har haft sin nuvarande utsträckning sedan 1881 då en större utvidgning gjordes. Vid detta tillfälle revs den gamla bogårdsmuren och ersattes av häck. Muren var putsad och avtäckt med tjärade spån. Inhägnaden utgörs numera av granhäck mot nordost och nordväst samt av bärmispelhäck mot söder och sydväst. Kyrkogården omges också av en trädkrans av lövträd. Ingång sker genom grindstolpar av granit i söder och sydväst. Grindar saknas. Mitt på norra delen av kyrkogården står en rad björkar.
Gångarna är grusade. Gravkvarteren är till största delen grästäckta. Kyrkogården har sin största utbredning norr om kyrkan. Nordväst om kyrkan står ett antal stora gravstenar från 1900-talets första hälft. Närmast vapenhuset på södra delen av kyrkogården finns ett större antal grusgravar med låg häckinramning. Det rör sig mest om gravar från 1900-talet av varierande utformning. På kyrkogården finns två gjutjärnsgravvårdar i nygotik och ett gjutjärnskors. Vid trädkransen sydost om kyrkan står en rad av gravstenar från 1800-talet. Vid sydöstra hörnet finns en liten minneslund.