Stäng fönster Enköping kn, VALLBY 9:1 VALLBY KYRKA

Beskrivning
Vallby kyrka uppfördes ursprungligen som en romansk kyrka i gråsten omkring år 1200 med rektangulärt långhus och ett smalare kor. Långhuset förlängdes mot öster under folkungatiden 1250-1350 och kyrkan fick då formen av en gotisk salkyrka. Skillnaden mellan de äldre och yngre murarna är tydlig, eftersom de romanska murarna är tjockare. Vid mitten av 1400-talet försågs kyrkan med fyra tegelvalv som dekorerades med kalkmålningar. Samtidigt byggdes ett vapenhus i söder. I väster är kyrkan försedd med ett torn, vars datering är osäker men som troligen byggts senast på 1400-talet. Tornet hade tidigare en 1600-talsspira men den ersattes i mitten av 1800-talet med den klassicistiska lanternin som nu kröner tornet. Sakristian i norr byggdes först på 1700-talet och ersatte troligen en medeltida sakristia.

Vallby kyrkogård omges av en kallmurad gråstensmur. Ingång sker i öster där en putsad stigport är belägen. Stigporten är antagligen byggd på 1700-talet. Den har putsade murar lika kyrkan och täcks av ett tvärgående sadeltak med falsad plåttäckning. Dörrarna är försedda med fiskbensmönstrad, profilerad panel. I kyrkogårdens nordvästra hörn finns en mindre stigport med enklare form. Kyrkogården omges endast delvis av en trädkrans med äldre lövträd. Gångarna är grustäckta och gravkvarteren täckta av gräsmattor. Äldre grusgravar med stenram är sparsamt förekommande. Ett stort antal gravstenar från tidigt 1900-tal finns bevarade. Även en del äldre gravstenar från 1800-talet förekommer, bl.a. ett par stenar i empirstil.