Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 66:1 ANGEREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger på ett höjdparti i Angereds by och markområdet i väster är fortfarande odlat. Kyrkobyggnaden omges av den gamla kyrkogården som begränsas av en släthuggen stenmur med stigluckor av sten i norra och västra muren. Anläggningen består av kyrka, kyrkogård i två skilda delar, klockstapel, stigluckor och kyrkskola, i anslutning till kyrkan ligger också församlingshemmet, prästgården och ålderdomshemmet.

Stora Lundby var ursprungligen moderförsamling för Angered, Bergum, Lerum och Skallsjö. Mellan åren 1684 och 1692 bildade Angered och Bergum ett eget pastorat med Angered som moderförsamling, för att sedan återbördas till Stora Lundby. År 1865 bildade Angered och Bergum åter ett eget pastorat även denna gång med Angered som moderförsamling. I samband med detta byggdes en prästgård i Olofstorp. Sedan 1967 införlivades Angereds församling i Göteborgs kyrkliga samfällighet. I församling finns också kyrkorna i Hjällbo och i Hammarkullen.

Angereds gamla kyrkogård avgränsas av en ca en meter bred mur, utmed norra muren är en gles trädrad planterad. Från de två stigluckorna leder en bred grusgång runt kyrkan. Merparten av gravarna återfinns på det rektangulära fält som bildas söder om kyrkan samt utmed muren i öst och syd. Ett mindre antal gravar är placerade utmed kyrkans södra och norra långsidor.
Eftersom det med stor sannolikhet har funnits en kyrka i Angered från åtminstone 1100 eller 1200-talet kan man utgå ifrån att kyrkogården härstammar från samma tidsperiod och har kvar sin ursprungliga form med större utbredning på södra sidan av kyrkan än den norra. Kyrkogårdens äldsta grav är från 1600-talet. Det gamla sättet att begrava efter gårdstillhörighet går i viss mån att utläsa på den gamla kyrkogården.

Kyrkan har en östvästlig riktning och består av tre byggnadskroppar där mittdelen är högst och bredast. Från väster till öster ligger vapenhus, långhus och sakristia. Kyrkan är av sten och har kraftiga vitputsade väggar samt sadeltak täckt med enkupigt tegel. Gavelspetsarna är klädda med träpanel. Den saknar torn.

I kyrkogårdens nordöstra hörn är klockstapeln placerad. Den är i sockeln delvis sammanbyggd med kyrkogårdsmuren genom en utlöpare. Klockstapeln är av trä den är sexkantig och konformad upp till klockorna. Stapeln avslutas upptill med en överbyggnad med sadeltak. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel upp till klockorna som hänger öppet. Taket är täckt med enkupigt tegel

Klockstapel nämns första gången 1671, den var då i dåligt skick. 1722 göts klockorna om och klockstapeln reparerades. Den mindre klockan kan vara från år 1544. Klockstapeln renoverades åter i början av 1800-talet och 1960. Vid renoveringen 1990-talet byggdes ett rum i klockstapeln för tillfällig förvaring av kyrkoinventarier.

Kyrkogården har två stigluckor, en i den västra muren och en i den norra. Stigluckorna är murade i sten och putsade med vit spritputs, öppningen är välvd. Sadeltaket är täkt med enkupigt tegel. I öppningen sitter en järngrind.

Där den gamla kyrkogårdens nordliga hörn slutar tar den nya kyrkogårdens sydliga hörn vid utmed Lexbydalvägens motsatta sida. Den nya kyrkogården omges av träddungar med löv- och barrträd blandat. Mot vägen längs kyrkogårdens sydostliga gräns löper en kvaderhuggen mur. En granhäck bildar en avskärmning i nordväst.

Kyrkogården är tydligt avgränsad genom sex grusgångar. En central allé av skogslind går från huvudingången mot nodvästra långsidan där den vidgar sig till en plats omgiven av planteringar.

Den nya kyrkogården invigdes 1917 och ligger på Angered Storegårds mark Kyrkogården har sedan utvidgats i nordost och i sydväst1972. I det sydvästra hörnet byggdes en personal- och förrådsbyggnad 1972 och i motsatta hörn byggdes ett förråd 1997.

Norr om kyrkan på andra sidan Lexbydalvägen vägen ligger f d skolhuset som är av trä i en våning. Det har en hög gråstenssockel, klädsel av locklistpanel, korspostfönster med spröjs i nedre bågen och sadeltak täckt med tegel. Byggnaden flyttades till platsen 1890 och inreddes som skola och lärarbostad och var tidigare sockenmagasin i Rösared. Skolan lades ner på 1960-talet.

Söder om kyrkan och kyrkogården ligger ålderdomshemmet som byggdes 1928. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet som byggdes 1959 och lite längre bort prästgården byggd 1962.