Stäng fönster Göteborg kn, MAJORNA 213:12 CARL JOHANS KYRKA

Beskrivning
Carl Johans kyrka ligger i stadsdelen Majorna i västra Göteborg. Kyrkoplanen avgränsas av Karl Johansgatan, Götaleden och Såggatan.

Kyrkan ligger högt på en bergknalle och den karaktäristiska tornhuven är synlig från flera håll i stadsdelen, samt från älven och norra älvstranden. Från kyrkplanen har man en vid utsikt, främst mot norr och väster.

Mot söder ligger en stor trappanläggning, stentrappor i tre löp med kullerstensbelagda avsatser däremellan. Den nedersta delen utgörs av en dubbeltrappa, de två övre är breda enkeltrappor. På den andra avsatsen står bänkar. Tomten är terrasserad, främst med murar av oregelbunden natursten. Längs murarna och trapporna finns staket och räcken av järn, längs vissa sträckor hänger grova kedjor mellan staketstolparna. Från söder utgår en körväg upp mot kyrkans västra entré. Terrassmurarna utefter körvägen är gjutna i betong.

En asfalterad väg löper runt kyrkan och parkeringsplatser finns i öster och norr. Gråmålade lyktstolpar av äldre modell (med ny armatur) står runt kyrkan. Ytan uppe på kullen är inte särskilt stor, men upplevs ändå som relativt avskild då där finns många uppvuxna träd och buskage, med en stor variation i växtmaterialet. Här växer både vilda trädslag som alm, lönn, tall, kastanj och björk, och kulturväxter som syren, rosenhagtorn och rosor. Små gräsytor är spridda över kyrkotomten. På den östra delen av kullen har växtligheten karaktär av "minipark", med små gräsbevuxna gläntor mellan träd och buskage. (Kyrkan har tidigare haft en stramare parkliknande plantering på tomten.) Kullen faller av påtagligt brant åt väster, norr och öster. Branterna kantas med staket av olika utförande och ålder. På den oregelbundet sprängda branten åt öster har en mängd växter etablerat sig, de flesta av stenpartikaraktär men även gräs och buskar.

Jäms med körvägen i väster löper en gångväg som via en trappa når ner till församlingshemmet. Byggnaden är uppförd i mörkrött tegel med kopparklädda tak och fasadpartier och fönster i lackerat trä. Det är en tidstypiskt enkel och sparsmakad byggnad som är uppförd med omsorg i materialval och utförande.
Till kyrkomiljön hör också den f.d. prästbostaden i korsningen Såggatan/Karl Johansgatan, uppfört 1889, samt församlingshemmet väster om kyrkan.