Stäng fönster Göteborg kn, LANDALA 36:1 GULDHEDSKYRKAN

Beskrivning
Guldhedens kyrka byggdes cirka 10 år efter Södra Guldhedens tillkomst och placerades på ett bergsparti i närheten av bostadsområdets torg. Kyrkan är en distriktskyrka i Guldhedsdelen av Annedals församling. Byggnaden ritades av professor Helge Zimdal och stod färdig år 1966. År 1975 byggdes ett församlingshem, i anslutning till kyrkan, efter ritningar av Zimdal. Kyrkan är sedan år 2002 sammanbyggd med församlingshemmet genom en glasad gång.

Kyrkoplan
Väster om kyrkan är marken asfalterad och stenlagd med gatsten. Det finns några bänkar utplacerade utanför kyrkan. Öster om kyrkan har närområdet däremot en helt annan karaktär, naturtomtskaraktären har tagits tillvara och förstärkts genom att gångvägen slingrar sig upp till kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är vitputsad och formspråket anknyter till den övriga bebyggelsen på Guldheden.
Kyrkobyggnaden består av två plan. I markplan finns ett kyrkorum, en församlingssal med plats för 90 personer, en sakristia, ett kök och en vestibul. I källarplan finns en suterrängvåning med pannrum, ungdomslokal och kapprum. En glasad förbindelsegång knyter samman kyrkan med församlingshemmet i markplan.

Kyrkan är traditionellt orienterad med koret i öster. Fasaderna är vitputsade med grov spritputs . Byggnaden är uppdelad med fallande snedtak åt två håll, en högre del åt söder och en lägre del åt norr. Vid den östra fasaden finns en rektangulär "absid" som är helt klädd med röd granit. I väster reser sig en tornbyggnad som är länkad till kyrkan och klätt med kraftigt träspån i en fjälltäckning. Huvudentrén är placerad i tornet och har fasader av glas.

Församlingshemmet
Församlingshemmet byggdes 1976 och tillbyggdes 2002. En glasad förbindelsegång leder från församlingshemmet till kyrkan. Församlingshemmets formspråk är väl anpassat till kyrkan och de båda byggnaderna bildar tillsammans en helhet. Församlingshemmets ytterväggar är putsade med grov spritputs som är vitmålad och kring fönster och dörrpartier är fasaden slätputsad. Fönstren är rektangulära utan indelning och bruna.

Byggnaden innehåller en källarvåning med sällskapsrum, förråd och toaletter; en 1:a våning med kontors- och samlingsutrymmen samt toaletter; en 2:a våning med kontors- och undervisningsrum samt toaletter.

I souterrängplanet byggdes en förbindelsegång mellan de två byggnaderna och i anslutning till förbindelsegången placerades en utvändig spiraltrappa som leder upp till huvudentréerna. Trappan samt passagen i övre planet avgränsades med glesa järnräcken.