Stäng fönster Göteborg kn, GAMLESTADEN 19:1 NYLÖSE KYRKA

Beskrivning
Nylöse kyrka ligger i nordvästra utkanten av Gamlestaden på en gräsbevuxen tomt utefter Gamlestadsvägen. Gamlestadsvägen är den gamla infartsvägen från norr in mot Nya Lödöse och Göteborg. Norr och öster om kyrkan ligger ett skogsklätt högt berg. På andra sidan vägen ligger ett industriområde. Söder om kyrkan finns ett bostadsområde med kvartersindelade flerbostadshus och lite längre bort småhus.

KYRKAN ritades av Arkitekten R.O. Svensson främst utformad med tanke på predikogudstjänster och konfirmationsundervisning. Den invigdes 1929. Träbyggnadens ytterväggar är klädda med grått skiffer. Det valmade svarta yttertaket bär en takryttare med en spira krönt av en tupp.

FÖRSAMLINGSHEMMET är en vinkelbyggnad som sammanlänkas med kyrkan genom en tidigare tillbyggnad (1974) på kyrkans nordöstra sida. Det invigdes den 14 mars 2004. Arkitekt var Kerstin Björn, GF-konsult. Församlingshemmets fasader är klädda med ljusgrå fibercementskivor under ett pulpettak som sluttar ut från gården och är täckta med mörkgrå bandplåt. Huvudentrén ligger mot gården. Utefter entréfasaden mot gården, löper ett lägre placerat skärmtak som skydd mot väder och vind. Mellan församlingshemmet och kyrkan bildas en gård som är kringbyggd på tre sidor och öppnar sig mot en fristående klockstapel i väster.

1954 restes och invigdes KLOCKSTAPELN vid Nylöse kyrka, i samband med ombyggnaden av kapellet. Stapeln vilar på grundplintar av betong. Klockstolen är av trä och målad i brun kulör.
Klockhuset har ett valmat tak, täckt av svart skiffer. I nocken sitter en kula med vindflöjel av koppar. I "gavlarna" finns jalusiförsedda ljudöppningar, med tresidiga avslut uppåt, målade i vit kulör. Klockan är gjuten vid K.G. Bergholtz & CO, klockgjuteri i Sigtuna. I samband med reparationsarbeten 2004 försågs klockstapeln med en trappa av galvaniserad stål.

Vid foten av klockstapeln placerades 1965 ett antal stenblock, vilka härrör från stadskyrkans grund i Nylöse. Dessa flyttades i samband med om- och tillbyggnaden av församlinghemmet år 2004, till innergården. Förutom en grundritning till den gamla kyrkan har stenarna följande inskription: "Grundstenar från Nylöse Stadskyrka fordom belägen invid Gamlestadsbro och slutgiltigt borttagen 1965".