Stäng fönster Herrljunga kn, BRÅTTENSBY 20:1 BRÅTTENSBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är högt belägen med fri utsikt över dalen i söder. Eftersom traditionen hävdar att en äldre kyrka stått på en annan plats får kyrkogården antas vara samtida med träkyrkan, alltså sannolikt från 1600-talet. Både kyrkogården och kyrkan har nätta proportioner. Enligt en förteckning från 1750-talet om adliga gravar uppgavs två sådana finnas på Bråttensby kyrkogård, Ruthenschiölds och Gyllenstings. Kyrkogården är rundad i sydöst med branta slänter i öster och söder, där den omgivande kallmuren av natursten hamnar under kyrkogårdens marknivå och istället utgör stödmurar. En smått hisnande känsla kan upplevas när man vandrar längs sydkanten eftersom inga hägnader finns över markplanet. Nedanför branterna löper trådstängsel. Innanför bogårdsmuren står en trädkrans av björkar, alm och ek som planterats på 1900-talet. Gräsmattorna är inte indelade i kvarter. Det lilla området närmast kyrkan har en ålderdomligare, kal prägel och gravstenarna står längs kanten i öster, många med stenramar, och i söder på en rad samt oregelbundet ut mot kanten, där endast enstaka har stenramar. I övrigt har de ingen strikt placering och gravstenarna har en mycket varierande utformning; järnkors, jugendformer, obelisker, klassiserande och enklare typer. Kyrkogården förlängdes 1987 åt väster på en något lägre marknivå (där delar av ett fornlämningsområde med fornåkrar genom missförstånd olyckligtvis kom att utplånas vid anläggningsarbetet). Muren slutar därför halvvägs på den nuvarande södra sträckningen och trådstängsel tar vid nedanför sluttningen i sydväst. Där går i backen också en gammal stenmur utmed den gamla stigens västra sida upp till en numer låst smidesgrind i bogårdsmuren. Grinden är troligen från 16-1700-talen och har överst en böljande dekorslinga och tunna spjälor samt klinka med elegant ändsnirkel. Grindstolpar av sten är fyrkantiga och avfasade upptill. Marken är högre öster om grinden och försedd med en cirka en meter hög stödmur, vilket ger en fin passage.
Norra sidan av kyrkogården har två öppningar. Smidesgrinden i nordöst har två blad, troligen från 1900-talets mitt, med kors mellan spjälorna och rundade hörn i likadana stenstolpar som ovan. I nordväst vinklas muren (här låg tidigare ett förråd med dass) och utmed dess utsida leder en bred grusgång in på kyrkogården via en öppning utan grind. Mellan öppningarna går på insidan en grusgång med en avvikare till en liten grusplan framför vapenhuset i väster som inramas av en lövhäck åt väster. Därifrån leder en kalkstensgång av oregelbundna stenar i gräset längs kyrkans norra sida fram till sakristians dörr åt väster. Söder om häcken finns en liten stentrappa mellan marknivåerna. Här utgör två rader med små rundklippta oxbärsbuskar ett pikant inslag. Den nyare delen hägnas av låga lövhäckar och i sydvästra slänten är björkar planterade.