Stäng fönster Herrljunga kn, ERIKSBERG 4:1 M.FL. ERIKSBERGS NYA KYRKA (GÄSENE-ERIKSBERGS KYRKA)

Beskrivning
Eriksbergs kyrkogård anlades samtidigt med den stora nygotiska kyrkan från 1885 och har ett monumental placering på en höjdplatå med kyrkan på högsta punkten i ungefärlig nordvästlig-sydöstlig riktning. Nord-sydaxeln skär också diagonalt genom kyrkogården, som har en långsträckt form mellan lokalvägen i sydväst och bergknallen i nordöst. Kyrkogården inramas av taggtrådsstängsel och har stödmurar på långsidorna, där kyrkogården har en tvär kant i sydöst ned till angränsande markplan, medan den västra halvan har långa grässlänter ned till omgivande lägre marknivåer. Unga lindar står utmed långsidorna. Vid vägen finns den enda grinden och från den leder en lång, rak grusgång, kantad av en dubbelsidig lövallé upp till en port på kyrkans långsida. En öppen infart finns också väster om grinden (möjligen tillfälligt på grund av byggarbeten). Gravvårdarna är förlagda till den planare sydöstra delen, där de står i strikta rader, och i tornets fond. De flesta gravstenarna är låga och flera har klassiserande utformning. Häckar ger området viss karaktär. Marken runt kyrkan är grusad. I fonden av kyrkans torn finns en gravplats inramad av fyra buskar och bakom gravvården ett högt sorgeträd. Vid besöket kunde konstateras att man bakom kyrkan byggdes en ny ekonomibyggnad med redskapsförråd, toalett och personalutrymmen, som skall vara klar 2004. Det är en rektangulär byggnad med röd lockläktsfasad och sadeltak med enkupigt tegel. Fasaden åt berget saknar dörrar och fönster. Intill nybygget står det gamla avträdet som har pulpettak med korrugerad plåt, slätspåntad fasadpanel och svartmålad dörr med liggande glasruta. Ett gammalt uthus, som man avser att riva, står ett stycke upp på kullen. Dit leder en granittrappa med blocksteg.