Stäng fönster Herrljunga kn, JÄLLBY 14:1 JÄLLBY KYRKA

Beskrivning
Jällby kyrkogård har medeltida ursprung och en äldre kyrka föregick nuvarande träkyrka, som lär vara uppförd på 1600-talet. Kyrkogården hade till 1745 en klockstapel med den medeltida lillklockan. Stapeln ersattes då med ett lågt kyrktorn. Eftersom kyrkogården ligger på en kulle har den en tidstypisk rundad form och hägnas av kallmurar av små naturstenar. Kyrkan är placerad längre åt den södra sidan och nära västmuren. Marken sluttar upp åt söder och täcks av gräsmattor. I liv med kyrkogårdsmuren står kyrkans uthus i nordväst. I kyrkans längdriktning finns en smidd pargrind i väster. Likadana finns på Vesene och Grude kyrkogårdar i samma pastorat. Grindbladen är rikligt dekorerade med solar i mitten och ovanpå stora liggande s-former med mindre snirklar. Över och under solarna finns krysslagda spjälor. Grinden sitter i något spetsiga fyrkantiga stenstolpar och strax innanför står två hamlade små träd. En grusgång leder fram till och runt kyrkan och en leder norrut till en enkel gammal gjutjärnsgrind av sällsynt slag. Den har ett intrikat mönster i engelsk stil med taggig siluett, fyrpass och trepass. I nordöst står en stor gammal ek. På södra delen finns en grusgång i ett U från gången längs kyrkans södra fasad med en från U:et till västgrinden. Hit är gravvårdarna koncentrerade, även om de står glest, och här växer en stor ek. Gravvårdar finns också vidare österut men på norra delen finns enstaka vid gångarna och några i väster. Några få har grusade stenramar och ett mindre antal är höga och obeliskartade. Söder om västra grinden står äldre gravstenar lutade mot muren, många med rundat förhöjt krön och "skuldror" från 1700-talet.