Stäng fönster Herrljunga kn, KÄLLUNGA 15:1 KÄLLUNGA KYRKA

Beskrivning
Källunga kyrkogård har liksom kyrkan medeltida anor. Kyrkogården har vägar på tre sidor och en något skevt rektangulär form med nord-sydlinjen diagonalt över området. Kyrkan är placerad nära sydvästra sidan men diagonalt lagd över kyrkogården, antagligen för att få en mer öst-västlig riktning vilket dock inte uppnåtts helt. Huvudgrinden sitter ungefär mitt i sydvästra muren nära vapenhusporten. I södra hörnet står en gammal klockstapel. Kyrkogården beskrivs vid en inventering 1829 som jämn med några lövträd runtom och en klockstapel med en mindre ringklocka. 1844-45 tillkom nya kyrkogårdsportar. En smal utvidgning skedde 1959-60 längs nordöstra sidan med nya träd, kontemplationsplats som fondmotiv från koret och ny grind mot vägen i nordväst. I sydöst är en muröppning med stentrappan och grönmålat räcke av metallrör ned till parkeringen. En förrådsbyggnad med toaletter planerades 1986 intill kyrkan men uppfördes aldrig.
Kyrkogården inhägnas av låga kallmurar, som tros vara lagda under 1800-talets slut, och möjligen samtida eller yngre lindar som hamlats till täta låga kronor. Muren av natursten är ovanligt bred och rundad in mot huvudgrinden. Den har två smidda blad med spänd regel däremellan och löpande hund-lika krusiduller ovanpå, samt raka spjälor med lövformer nedtill. Grinden sitter i sentida stolpar murade av kalkstensskivor med plan överliggare, lågerhuggen runtom. En röd stenhäll ligger under grinden och vidare på utsidan. Fram till kyrkporten leder en gång av tätt lagda grå oregelbundna kalkstenshällar med raka yttersidor. Området runt kyrkan har en viss kvartersindelning med raka, grusade gångar längs murarna och klockstapeln, samt runt kyrkan. Från gången går några utlöpare åt sydöst, en åt nordväst och en till den nyare delen i nordöst. Gräsmattorna är kantskurna och gravvårdarna står i nord-sydliga rader. Många har stenramar, varav flera med böljande jugendformer, några med stenklot och en med stora snäckor. Åtskilliga har välvd form men endast ett fåtal är obeliskstenar. En ovanlig gravvård utgörs av ett sirligt, snirkligt smideskors. Den gamla nordöstmuren med tre muröppningar finns liksom trädraden kvar vid utvidgningen i nordöst. Där går en grusgång längs muren fram till smidesgrinden i nordväst. Grinden har nedtill tidstypiska kors. Utmed muren är en rad med gravvårdar. Kontemplationsplatsen är en häckomgärdad stensatt plats med lövhäck och bänk. Cypresser flankerar mittöppningen, annars är ytorna trädlösa. Lyktstolpar från 2004 av gammaldags modell med pararmar och höga spetsiga lyktor av gult råglas och plåt med koppartak på svart stolpe.