Stäng fönster Herrljunga kn, BJÖRKE 9:1 SÖDRA BJÖRKE KYRKA

Beskrivning
Södra Björke kyrkogård är medeltida liksom kyrkan. Kyrkogården är liten, rektangulär och inhägnas av kallmurar med smidesgrindar i väster till prästgården och till parkeringen i söder. Kyrkan är placerad i öst-västlig riktning på nordvästra delen av kyrkogården och i sydväst står en klockstapel. I nordväst är en muröppning till kyrkans uthus med förråd och avträde. Kyrkogårdsmuren är av rundad natursten, hög och bred. Innanför den står en trädrad av hamlade lindar. I norr och väster växer andra sorters höga lövträd. I öster är en utvidgning med rektangulär form från 1921 för familjegravar. Raka grusgångar går mellan grindarna och kyrkans portar åt söder och väster. Runt kyrkan är det också grusat. Sakristian har sin ingång från norr. Från den södra gången går en tvärgång till det östra området och där finns gångar till norra sidan. Gravvårdar finns runtom kyrkan men med koncentration i öster. Grindarna är likadant utformade, uppsatta år 1900 och tillverkade av smeden Oskar Magnusson, den västra enkel och den södra med två grindblad. De har rikligt med smidda snirklar mellan spjälorna och särskilt som krönande dekor och sitter i fyrkantiga stenstolpar. På kyrkogården finns också ett solur daterat 1717.
1829 fanns inga gravstenar på kyrkogården. En liten torvmosse och en liten åkerlycka hörde då till kyrkan men var bortlejda. Vid utvidgningen 1921 fanns kallmur, grindar och en ekonomibyggnad i norr. Vägen i väster ledde till prästgården och i söder till landsvägen. Lindar sattes vid södra grinden och granar planterades på den nya delen. Några granar finns inte kvar idag.