Stäng fönster Hjo kn, PRÄSTBOLET 2:1 NORRA FÅGELÅS KYRKA

Beskrivning
Den gotiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den norra delen av en svagt trapetsoid kyrkogård. Åt norr, öster och söder avgränsas den av en kallmur med gråsten. Åt väster är muren murad med krenelering av tegel. Muren är försedd med en grov spritputs och är vitkalkad, tinnarna är slätputsade med en rusticering åt väster. Mellan tinnarna sluttar krönet åt öster och är klätt med flacktegel. Tinnarna har flacka pyramidformade tak som är klädda med svart plåt. Mellan tinnarna löper dubbla svarta järnstag. I detta murpartis norra hälft är två öppningar som omgärdas av höga grindstolpar i samma utförande som tinnarna. De uppbär var sin smidd pargrind. Denna mur är sannolikt tillkommen omkring 1800. I öster är en öppning med en låg pargrind av trä. I söder är likaså en öppning. På insidan av muren är i väster och söder rader av gamla träd. Från grinden i nordväst löper en lindallé fram till kyrkans västportal. Denna förefaller ha planterats under 1700-talet. Vidare finns ett antal träd spridda över kyrkogården. Trädslagen är lind och lönn. Kyrkogården genomlöps av ett antal stora grusgångar som delar in området söder och öster om kyrkan i rektangulära nord-sydliga gravkvarter med rader kantade av barrhäckar, bl.a. mårbär. Området runt kyrkan är grusat och i allén är några moderna armaturer. Ett flertal gravar är från 1800-talet, bl.a. finns två gravkors i sten på var sin liten kulle. I gruset mellan vapenhus och gravkor ligger ett antal fragment av kalkstensgravhällar från 1600-talet. Kyrkogårdens södra del tillkom vid en utvidgning 1857-58. Den drivande mannen bakom detta var greve Sparre på Almnäs som reserverade en gravplats för sin familj i utvidgningens södra del. År 1899-1901 stod näste ägare av Almnäs, greve Posse, för den östra delen i gengäld för en familjegrav i det sydöstra hörnet av denna utvidgning. I kyrkogårdens nordvästra hörn är ett sockenmagasin, till vilket kallmuren i norr och den murade muren i väster ansluter. Öster om denna står klockstapeln.