Stäng fönster Karlsborg kn, PRÄSTEBOLET 1:3 UNDENÄS KYRKA

Beskrivning
Den nygotiska tegelbasilikan ligger med koret åt öster i den nordöstra delen av en ansenlig närmast rektangulär kyrkogård, vilken med de nya partierna upptar hela slänten ned till vägen mot Sätra i väster. Den östra delen av kyrkogården är den äldsta och begränsas mot den nya delen i väster av en brant. I norr och öster begränsas den av en gråstensmur med två öppningar i vardera riktning. Dessa har toppiga granitstolpar med avfasade hörn. På insidan av muren är en rad av gamla lövträd. Denna del av kyrkogården är något utvidgad åt söder och gränsen markeras av en allé. Utvidgningen har mot parkeringen i söder en lövhäck. Den gamla kyrkogården och partiet söder därom genomkorsas av ett fåtal raka gångar som asfalterades 1985. De nord-sydliga gravraderna kantas i flera fall av lövhäckar. Bland det äldre gravbeståndet kring kyrkan märks en grupp järnkors från 1800-talet söder om tornet, dessa tillhör familjen Lilliehöök. Nordväst om kyrkan är den föregående korsarmade timmerkyrkans grund markerad med lövhäckar. Denna utgrävdes 1948, varvid man fann altargrunden på vilken ett nytt altare är murat av gråsten på med ett krönande träkors. I den gamla kyrkogårdens nordvästra hörn är ett gammalt sockenmagasin sammanbyggt med muren. Detta har tjänat som bårhus. I den södra delen är en öppen rektangulär yta på vilken ett stort smideskors står, detta satt till 1952 som spira på tornet. Kyrkogårdens armaturer består av trästolpar med smideslyktor. Väster om parkeringen är två sammanbyggda ekonomibyggnader med garage, vaktmästeri och toalett. Deras fasader är klädda med rödfärgad locklist och de flacka sadeltaken täckes av korrugerad svart plåt. De är uppförda 1975-76. I backen ned mot den nyaste delen av kyrkogården är ett bårhus omgivet av popplar. Norr om detta är en minneslund kantad av tallbuskar. Den nya kyrkogården genomlöps av en slingrande asfalterad gång och har ännu bara uthyttjats i den sydöstra delen. Ytan är ännu ganska kal med några få trädsamlingar och en liten damm. Åt vägen i norr och väster avgränsas den av ett trästaket med var sin öppning. I söder är en lövhäck.
ÄLDRE KYRKA - Platsens föregående kyrka är avbildad i Peringskiölds Monumenta omkring år 1670. Den utgjordes av en spånklädd timmerkyrka med ett tämligen långt rektangulärt vapenhus och ett något lägre och smalare rakslutet kor, även det av ansenlig storlek. I väster på den södra långsidan var ett rektangulärt vapenhus. Både långhus och kor hade i sydväggen var sitt par av dubbelkopplade rundbågiga fönster. Den markanta sockeln bestod av ett par utskjutande bjälkvarv. I väster stod en klockstapel med kvadratisk plan och avsmalnande spånklädda väggar, upptill krönt av ett torntak med fyra branta fall. Under korgolvet inrättades under 1600-talets början en gravkammare för ägarna av Bocksjö, där bl.a. Erik XIV:s dotter Emerentia vilar. År 1690 försågs kyrkan med korsarmar, 1721 tillkom i öster en sakristia och slutligen 1731 restes i väster ett smäckert torn med ett karnisformat tak. Vid något av dessa tillfällen bröts stora spetsbågiga fönster upp. År 1868 hade en ny kyrka i sten projekterats eftersom den gamla föreföll för trång och nedgången. Men något nybygge blev inte av förrän den gamla kyrkan blev lågornas rov i en anlagd brand år 1890. Kyrkan grävdes ut år 1948 varvid man fann ett Limogeskrucifix från omkring 1200. Detta fynd indikerar förekomsten av en tidigare träkyrka, sannolikt av resvirke.