Stäng fönster Lerum kn, FLODA 10:1 SKALLSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Skallsjö kyrka består av två delar som skiljs åt av en lokalväg. Den norra delen är samtida med kyrkan medan det södra partiet anlades i slutet på 1950-talet. Kring den äldre delen löper en stenmur med trädkrans. Till kyrkan kommer man via smidda grindar och grusade gångar i söder, sydväst och sydöst. Ett grindpar finns även i muren nordöst om kyrkan. Några av grindarna är troligtvis ursprungliga och har nygotiska stildrag. Kyrkan ligger på en höjd i anläggningens mitt. På kyrkans sydsida har kyrkogården en något parkliknande karaktär. Här står gravarna relativt tätt i nord-sydliga rader, många av dem har grusade ramar. Norr om kyrkan är det däremot glest mellan gravstenarna som står i sluttningen ned mot E20. Rakt väster om kyrkan står ett församlingshem som tidigare fungerat som skola.

Kyrkogården utvidgades åt öster i slutet på 1920-talet efter ett förslag upprättat av Allan Berglund. En trädrad markerar kyrkogårdens gräns före utvidgningen. På denna östra del står ett bårhus från 1932.

Den nya kyrkogårdsdelen söder om vägen ritades av trädgårdsarkitekt Julius W Cox och arkitekt Erik Holmberg, båda från Floda. Tillstånd till utvidgningen, som inkluderade en urnlund längst åt söder, gavs år 1956. Denna del är stramt uppbyggd med gravstenar i raka rader mellan formklippta rygghäckar. Området omramas av en mur och en trädkrans. Längst i söder sluttar marken upp mot ett skogsbryn. Gångar med asfaltsbeläggning.

Tillstånd till anläggandet av en minneslund gavs år 1981.

BÅRHUSET - Bårhuset är beläget öster om kyrkan och uppfördes i tegel 1932 efter ritningar av göteborgsarkitekten Harald Olsson. Byggnadskroppen är kvadratisk med vita, spritputsade väggar och ett tälttak klätt med betongpannor. På toppen ett kors på kula. Den gråmålade porten vetter mot väster.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är beläget rakt väster om kyrkan på kyrkogården. Det uppfördes samtidigt som kyrkan och användes ursprungligen som skola, sockenstuga och bårhus. Byggnaden är klädd i vit locklistpanel och har ett sadeltak belagt med betongpannor. Ingång mitt på sydsidan, åt norr syns en hög stenfot.

KYRKOGÅRDSEXPEDITION - Öster om den södra kyrkogårdsdelen ligger kyrkogårdsexpeditionen som byggdes år 2003. Det är en rektangulär byggnad som har rödmålad locklistpanel, gulmålade knutar, fönster med vita snickerier och ett sadeltak klätt med tvåkupigt lertegel.

REDSKAPSBOD - År 1960 ombyggdes det gamla stallet, som ligger sydöst om kyrkan utanför kyrkogården, till redskapsbod. Byggnaden har gråmålade fasader delvis klädda i eternit, delvis i locklistpanel. Taket är klätt i eternit. Stenfot murad i natursten.

DEN GAMLA KYRKPLATSEN - Skallsjö medeltida kyrka uppfördes på 1200-talet och förlängdes på 1680-talet. Den övergavs när den nya kyrkan hade uppförts, ca två km nordöst om den gamla kyrkan. År 1896 revs den gamla kyrkan delvis eftersom den då hade hunnit förfalla rejält. År 1936-37 renoverades ruinen och den medeltida dopfunten upphittades och tillvaratogs. På den muromgärdade kyrkogården kring ruinen finns ett flertal gravstenar från 1600-talet och i norr står stigluckan, troligen från 1750-talet, fortfarande kvar. Kyrkogårdens form härstammar från 1839 då en utvidgning gjordes.