Stäng fönster Lidköping kn, HASSLÖSA 19:2 HASSLÖSA KYRKA

Beskrivning
HASSLÖSA KYRKA ligger öst - västligt placerad i norra delen av den stora, rektangulära kyrkogården. Nordväst om kyrkan ligger en äldre ekonomibyggnad och sydväst om kyrkan en nyare ekonomibyggnad.
Kyrkan inramas mot söder, öster och väster av en kallmurad stenmur samt en trädrad. Utmed norra sidan utgörs inhägnaden av en granhäck. Huvudingången vetter mot vägen norr om kyrkan. Den dubbla smidesgrinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar krönta av stenklot. På grindhalvornas övre del finns i smide "18" respektive "78".
Från grinden leder en gång med tre rader plattor mot kyrkans nordportal. Några meter framför portalen delar sig gången en i tre, varav en leder rakt fram, en till kyrkans sydportal och en mot koret.
En gång med kalkstensplattor leder runt kyrkan. I sydvästra hörnet är gravarna huvudsakligen av nyare datum. Söder om koret finns barrbuskar. Enstaka tujor växer på kyrkogårdens västra del. Utmed plattorna öster absiden är en rad med tujor.
ÄLDRE EKONOMIBYGGNAD- Den lilla byggnaden har kvadratisk plan, är klädd med rödmålad panel och har ett tegeltäckt tälttak samt svart, segmentbågad dörr med fiskbensmönstrad fyllning. Möjligen är detta den byggnad som i byggnadshandlingar från 1940 sägs vara vedbod, men tidigare utgjort sakristia.
NY EKONOMIBYGGNAD - Den rektangulära byggnaden är klädd med röd panel och har valmat, tegeltäckt sadeltak samt svart dörr med fiskbensmönstrad fyllning. Byggnaden innehöll ursprungligen dass, materialbod, vedbod, källare samt likbod. Byggnaden uppfördes 1940 efter ritningar av J.W. Olsson. Den är nyligen restaurerad.