Stäng fönster Lidköping kn, JÄRPÅS 11:2 M.FL. JÄRPÅS KYRKA

Beskrivning
JÄRPÅS KYRKA ligger öst - västligt placerad mitt på den högt belägna, vidsträckta kyrkogården. Kyrkan omges av en vällagd stenmur samt trädrad. Kyrkogården är utvidgad med en nyare del i sydvästsluttningen. Denna del inramas mot parkeringsplatsen i väster av en stenmur och i övrigt av tujahäckar. De enhetliga gravarna indelas i kvarter genom låga häckar.
I nya kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett före detta bårhus. Kyrkogårdens södra ingång vetter mot parkeringsplatsen. Ingången utgörs av en dubbel smidesgrind, placerad mellan stenstolpar. Stolparna av fyra sammanfogade granitskivor kröns av lockhäll och stenklot. Grinden utgörs av spjälor, upptill avslutade genom droppar. Från grinden, öster om bårhuset, leder en grusgång mot kyrkans sydportal.
Kyrkogårdens huvudingång i öster vetter mot en annan parkeringsplats, gemensam för kyrka och församlingshem. Grinden har samma utformning som sydgrinden. Fyra rader cementplattor leder västerut mot ingången i kyrkans sakristia. En tredje ingång, i form av en stiglucka med grind, är belägen i väster och vetter mot prästgården. Den något förfallna stigluckan är putsad, vitkalkad och täcks av ett spånklätt sadeltak. Den enkla grinden med spjälor är tillverkad av gjutjärn. Två rader cementplattor leder från stigluckan till kyrkans västport. Det finns även en ingång i västra delen av nordmuren. Denna består av två fyrsidiga stenstolpar med stenklot samt en öppning i muren. En grusgång leder mot kyrkporten i sydöst.
Den äldre delen av kyrkogården uppdelas genom grusgångar i tydliga kvarter, och här finns ett antal äldre planterade träd. Grusgångarna har smala stenkanter. En grusgång leder runt kyrkan. Framför sakristian i öster är dock belagt med cementplattor. Kyrkogården innehåller ovanligt många välbevarade gravvårdar från 1800-talets slut och 1900-talets början, speciellt i väster. Många av gravvårdarna består av höga, resta stenar med stenram och grus. Vissa omges av gjutjärnsstaket, bland annat en gravvård i norr, som även pryds av en stor en i varje hörn.
BÅRHUS - Bårhuset är vitt och spritputsat med slätputsade hörnlisener. Det har cementsockel samt sadeltak med kopparplåt. I söder är en spetsvinklad, brun pardörr. Dörren har fyllning av horisontella, bruna bräder. Bårhuset är uppfört 1958. Det är ritat av arkitekterna Carlberg och Hermansson. Byggmästare vid uppbyggnaden var Gunnar Larsson, Järpås.