Stäng fönster Lidköping kn, HÄRENE KYRKA 1:1 NORRA HÄRENE KYRKA

Beskrivning
NORRA HÄRENE KYRKA ligger öst - västligt placerad i norra delen av den stora kyrkogården. Sydväst om kyrkan är en klockstapel. Kyrkogården inramas av en jämn stenmur samt av en trädrad. Huvudingången vetter mot Lidköpingsvägen i väster och består av en dubbel smidesgrind. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Från grinden leder en asfalterad gång mot kyrkans västport. Mot prästgårdens trädgård i norr finns en ingång i form av en muröppning. På vardera sidan av öppningen ligger i muren ett liljestensfragment. Från öppningen leder en rad med cementplattor fram till kyrkans fasad. Runt kyrkan leder en asfaltgång. Öster om sakristian är en yta belagd med kalkstenar. Söder om kyrkan leder en grusgång med kantsten utmed östra och södra kyrkogårdsmuren. Utmed den östra gången ligger på marken nio liljestenar. Söder om kyrkan finns en äldre gravtumba.
I kyrkogårdens nordöstra del finns flera gravvårdar från sent 1800-tal. Förutom resta stenar finns från denna tid vårdar med järnstaket samt en tumba. Här växer enstaka planterade enar.
I söder är senare tillfogat en kyrkogårdsdel med gångar och terasser. Från kyrkans västport leder en asfaltgång söderut till denna. Nya kyrkogården inramas av en låg, jämn mur av kalkstenskvadrar. Mot en liten parkeringsplats utmed Lidköpingsvägen i väster samt mot åkerlandskapet i söder finns en smidd järngrind mellan fyrsidiga stolpar. Stolparna vid sydgrinden är av järn och vid västgrinden av sten.
KLOCKSTAPEL - Den inbyggda klockstapeln från 1859 är fyrsidig och klädd med röd träpanel. Stapeln har en kallmurad gråstenssockel. Under klockstapeln är en källare med ingång från öster. Klockstapeln är uppåt konande och har överst en rektangulär ljudglugg i varje väderstreck. Framför gluggarna finns svarta jalusiluckor. Klockstapeln täcks av en karnisformad, spåntäckt huv, krönt av en flöjel med årtalet "1811"?. I norr är en rektangulär, svartmålad dörr av vertikala bräder. Framför porten ligger en trappa av kalksten med fem steg. Ett av stegen utgörs av en liljesten. En rak trätrappa leder till de två klockorna på andra våningen. Den medeltida lillklockan är från Skofteby. Storklockan omgöts i Skara 1786.