Stäng fönster Lilla Edet kn, HJÄRTUM 21:1 HJÄRTUMS KYRKA

Beskrivning
Hjärtums kyrka och kyrkby är högt belägen på en rullstensås. Norra sidan av kyrkoanläggningen gränsar till en slybevuxen sluttning medan blandad villabebyggelse ansluter i söder och öster. Ett hundratal meter väster om kyrkan ligger en skola. Sydöst om kyrkan ligger församlingshemmet, som ursprungligen tjänat som ålderdomshem. En asfalterad parkering ligger mellan församlingshemmet och kyrkogårdens östra mur, en mindre parkering finns även strax väster om kyrkogården.

Kyrkogården med medeltida anor har formen av en oregelbunden fyrhörning och omges av en trädkrans av lövträd samt en kallmur med enkla smidesgrindar åt söder, väster och norr. Dess sträckning härstammar troligen från 1800-talets mitt. Förutom ett antal gravstenar som står uppställda mot muren vid kyrkogårdens nordvästra hörn finns endast fyra gravvårdar kvar på kyrkogården idag, samtliga belägna längs med östra kyrkogårdsmuren. En av dessa är en sarkofag som tidigare funnits i gravkoret.

Cirka en kilometer öster om kyrkan ligger den nuvarande kyrkogården som togs i bruk under 1820-talet i samband med en koleraepidemi. Denna kyrkogård har utvidgats i början på 1930-talet samt kring 1970. I början av 1950-talet uppfördes här ett begravningskapell efter ritningar av arkitekt Knut Nordenskjöld.

Vid sekelskiftet 1900 beslutades det att endast ett fåtal gravar skulle få finnas kvar på kyrkogården kring kyrkan, övriga gravstenar togs bort liksom klockstapeln som stod sydost om koret. Sedan dess domineras anläggningen av öppna, gräsbevuxna ytor med enstaka högvuxna, solitära barrträd och cypresser. Öster om sakristian är de mörka träden emellertid tätt placerade, vilket ger en skogsliknande karaktär i denna del. Längs med norra kyrkogårdsmuren löper en allé av lövträd. Asfalterade, grustäckta gångar leder runt kyrkan och till grindarna. En sådan gång finns även i allén längs norra muren.

Bårhuset, som delvis är inbyggt i en slänt, är beläget strax nordväst om kyrkogården. Det uppfördes i betong 1960 efter ritningar av arkitekt Georg Rudner. Fasaden är granitklädd och pryds av ett enkelt kors i metall, placerat intill den kopparklädda dubbeldörren som vetter mot väster. Taket är flackt och gräsbevuxet.

Till anläggningen hör även en brunmålad, panelad och enkel förrådsbyggnad, belägen utanför östra kyrkogårdsmuren.

Prästgården till Hjärtums kyrka ligger ett hundratal meter norr om kyrkan, delvis skymd i ett skogsparti. Huvudbyggnaden är uppförd år 1890 i ett- och ett halvt plan och har den för prästgårdar traditionella sexdelade salsplanen. Byggnaden är klädd i profilerad locklistpanel och har ett tegeltäckt sadeltak. Prästgården med tillhörande ekonomibyggnader är av Älvsborgs länsmuseum utvärderad år 1996 som en kulturhistoriskt värdefull och viktig del i bebyggelsemiljön kring Hjärtums kyrka.