Stäng fönster Gotland kn, HÖRSNE KYRKOGÅRDEN 1:1 HÖRSNE KYRKA

Beskrivning
Ursprungligen var kyrkogården nära nog kvadratisk. Gränsen i S gick via murknäet i SV – en utvidgning som gjordes på 1880-talet. I N gick gränsen via sockenmagasinets S vägg rakt västerut till den V muren – en trädrad markerar ännu den gamla gränsen. 1937 utvidgades kyrkogården norrut och fick en långsträckt form i N-S riktning.

Av den trädkransen från 1800-talet runt den gamla delen av kyrkogården återstår några träd i Ö och SÖ. Den nya delen av kyrkogården inramas helt av en trädkrans.

I den gamla kyrkogårdsdelens NÖ hörn ligger som framgått ett sockenmagasin från 1860-talet, och utanför detta har i NÖ påträffats resterna efter en kastal el. dyl.

Kyrkogården är nästan helt gräsbevuxen med grusbelagda gångar. Den inhägnas av kallmurar av kalksten. Huvudingången är som nämnts i söder, där en järngrind mellan grindstolpar av kalksten leder till den kalkstenstrappa som för upp till kyrkogården.

Förutom på den nya kyrkogårdsdelen ligger de flesta gravarna söder och väster om kyrkan.