Stäng fönster Mariestad kn, ENÅSA KYRKA 1:1 ENÅSA KYRKA

Beskrivning
ENÅSA KYRKA ligger i allra nordöstligaste delen av en mindre kyrkogård. Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur. Östra korväggen är infälld i östra kyrkogårdsmuren. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot i öster och utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor. Grinden är upphängd mellan kraftiga, fyrsidiga, murade och putsade stenstolpar med profilerade, oputsade takhällar. Från grinden leder en grusgång utmed kyrkans sydfasad. En likadan grind vetter mot betesmarken väster om kyrkogården. Från denna leder en grusgång till kyrkans västportal.
En grusgång leder runt kyrkan. I sydöst växer några enar. Kvartersindelning saknas. På kyrkogården vilar bland andra Börstorps ägare sedan 1830-talet. Väster om kyrkan finns fem järnkors från 1800-talets slut, resta över familjen Leuhausen. En gravvård inramas av järnstaket och en annan utgörs av ett mycket högt järnkors.