Stäng fönster Mariestad kn, LEKSBERG 20:1 LEKSBERGS KYRKA

Beskrivning
LEKSBERGS KYRKA är öst - västligt belägen i västra delen av en närmast kvadratisk kyrkogård. Strax nordväst om kyrkan ligger ett gravkor. Huvudingången från parkeringsplatsen i väster består av en dubbel smidesgrind med rutmönster. Grinden är placerad mellan två kraftiga, murade och vitputsade stenstolpar med lockhäll och stenklot. Från grinden leder en grusgång till kyrkans västport. En likadan grind leder in från söder. Från grinden går en grusgång till korets sydport. Ytterligare en grind leder in från väster, norr om huvudingången. Den är placerad i en muröppning och utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor och överst en rad med kors. Samtliga grindar är av nyare tillverkning. En grusgång följer kyrkans södra fasad. Norr om kyrkan ligger en rad plattor.
Kyrkogården indelas i kvarter. Norr och öster om kyrkan finns många gravvårdar från 1800-talet. Vissa omges av stenram. Öster om kyrkan är två vårdar med järnstaket och en vård i sydväst har såväl järnstaket som två urnor. Öster om koret finns även en gravtumba. Söder om långhuset står tre små stenkors från 1600- eller 1700-talet. Kyrkogården omges av en jämn, kallmurad stenmur av kanthuggna stenar. Mot vägen i väster är även en trädrad.
Norr om den gamla kyrkogården ligger en naturkyrkogård anlagd vid 1970-talets mitt. Här växer framför allt tallar, men det finns även planterade tujahäckar samt stenblock. En grusgång följer i stort sett murarna. En stenmur murad av runda naturstenar omger kyrkogården i norr, väster och öster. Från gamla kyrkogården är en öppning i muren till den nyare. Mot väster är en dubbel smidesgrind med spjälor samt kors, placerad i en muröppning.
Kyrkogården är utvidgad med ytterligare två områden väster om uppfartsvägen. Båda har karaktär av skogskyrkogård och är bevuxna med tallar. Den södra är yngst och endast obetydligt använd. Den inramas av en tallhäck. Den norra av dessa inramas mot öster av ett lågt, brunmålat trästaket och i övrigt av trådstängsel. I dess sydöstra del är en minneslund med en damm.
GRAVKOR/MAUSOLEUM - Gravkoret är en rektangulär, fönsterlös byggnad uppförd av mörkgrå, hyvlad granit. Ingången vetter mot väster och på pardörren står i relief "Bendz grav" och på vardera sidan om dörrarna står i relief "ANNO" respektive "1935" i mörkare grå sten. CG Bentz var bryggeriägare, kapten och kommendör. Byggnaden har sadeltak med kopparplåt. Den omges i öster, norr och söder av höga och täta tujor.