Stäng fönster Mariestad kn, LUGNÅS 6:7 M.FL. LUGNÅS KYRKA

Beskrivning
LUGNÅS KYRKA är öst - västligt belägen i norra delen av en äldre, rektangulär kyrkogård. Kyrkogården är senare utvidgad mot söder och sydväst samt 1981 (se nedan) i öster. På den nyare kyrkogårdsdelen söder om kyrkan ligger en ekonomibyggnad. En ingång i väster utgörs av en smidesgrind mellan konande stenstolpar. En grusgång från denna leder till västportalen. En annan, likadan ingång vetter mot parkeringsplatsen nordöst om kyrkans kor. Från denna leder en asfalterad gång utmed kyrkans östra och södra fasad. En grusgång leder mellan grinden och kyrkans ekonomibyggnad. Utmed nordfasaden går en annan grusgång.
Den äldre kyrkogården, närmast kyrkan, inramas av en stenmur och av en trädrad. I norr finns även en häck. Det senare tillkomna, något lägre belägna partiet i väster och söder avskärmas mot vägen genom ett brunt trästaket med öppningar. I den syd-nordligt orienterade mur som skiljer den äldsta kyrkogården från den ovanstående finns två stentrappor med träräcken. Från varje trappa leder en grusgång mot kyrkans sydfasad.
På den äldsta delen av kyrkogården finns många vårdar från 1800-talet, varav enstaka har grus och stenram eller järnstaket. Här finns också en rad med sentida familjegravstenar, utformade som tält. Nordväst om kyrkan finns ett stenkors från 1682 och söder om långhuset en gravhäll.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, som innehåller personalutrymmen och toalett mm, är uppförd i en våning. Den har röd locklistpanel, sadeltak med betongpannor och vita fönster. Byggnaden tillkom 1980.
SÖDRA KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården indelas i kvarter genom låga häckar och genom asfalterade gångar. Huvudingången vetter mot norr och utgörs av en öppning i den häck som omger kyrkogården. På kyrkogården finns även en minneslund.