Stäng fönster Mariestad kn, PRÄSTBORDET 4:1 M.FL. LYRESTADS KYRKA

Beskrivning
LYRESTADS KYRKA är öst - västligt belägen i södra delen av en trapetsformad kyrkogård, avsmalnande mot norr. Kyrkogården utvidgades 1962-1963 med en ny, något lägre belägen del i väster. Nordväst om kyrkan ligger ett bårhus. Huvudingången vetter mot bygatan i söder och utgörs av en dubbel smidesgrind, troligen 1700-tal, vackert utsirad med bland annat voluter upptill. Grinden är placerad mellan stenstolpar med profilerade stenkoner. På den östliga stenstolpens utsida, vänd mot väggen, finns, i guldfärg, inskriptionen "Gustav 1910". Från grinden leder en bred gång med plattor mot kyrkans huvudingång i nordväst och en grusgång, kantad av bräder, mot kyrkans sydportal. En muröppning är belägen i sydöst och vetter mot en körväg. Ingången från söder till den nyare kyrkogårdsdelen utgörs också av en muröppning. Härifrån leder en grusgång mot väster utmed kyrkans fasad. Grusgångar finns utmed kyrkogårdens norra, nordöstra och nordöstra gräns och, i höjd med bårhuset, är en öst-västligt orienterad gång.
Kyrkogården inramas mot söder och sydöst av en kallmurad stenmur. En stenmur skiljer även den äldre kyrkogården från den utvidgade delen i väster. Den äldre kyrkogårdsdelen omges dessutom av en trädrad. I norr och närmast ån i väster växer en häck.
Söder om kyrkogården saknas i stort sett kvartersindelning. Här finns ett stenkors med reliefer från 1600-1700-talet och antal gravvårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Dessa består av höga stenar, varav en inramas av järnstaket. Här finns även enstaka kors av järnplåt. Även utmed de två nord-sydligt orienterade grusgångarna norr om kyrkan finns några äldre gravar, bland annat ett järnkors närmast kyrkan. I kyrkogårdens norra del, öster om koret samt på den nya kyrkogårdsdelen finns en viss kvartersindelning genom häckar. Nordväst om kyrkan finns en minneslund från 1999 med vattenspegel och buskar.
BÅRHUS - Det rektangulära bårhuset, som även innehåller förråd och toaletter, är spritputsad, vitmålad och täcks av ett valmat, skiffertäckt sadeltak. Sockeln utgörs av kalkstensskivor. Arkitekt vid uppförandet 1963 avr Anders Ekman, Falköping.