Stäng fönster Mariestad kn, LÅSTAD 19:1 LÅSTADS KYRKA

Beskrivning
LÅSTADS KYRKA är öst-västligt placerad i västra delen av den närmast kvadratiska kyrkogården. Kyrkogården inramas av en stenmur i väster, öster och söder och i norr av en måbärshäck. Innanför växer en trädrad med bland annat lindar. Huvudingången från vägen i väster utgörs av en dubbel smidesgrind, överst prydd av voluter. Innanför grinden leder en granittrappa och härefter en grusgång till västporten. Vid trappans sidor finns uppmurade sidor. Trappan har två handledare av järn. I sydväst är en likadan grind. Till före detta skolan i norr leder två öppningar i häcken. Grusgångar följer kyrkans murar.
På kyrkogården växer flera träd, bland annat en stor gran i nordväst. Gravvårdarna är placerade i såväl norr som söder, men de flesta i söder. Tydlig kvartersindelning saknas. Enstaka vårdar omges av stenram. I söder finns flera obeliskartade stenar, en sten med en urna samt en 1600- eller 1700-talssten med änglahuvud i relief upptill. I öster står en rest gravhäll samt utmed muren ett stenkors från 1760.