Stäng fönster Mariestad kn, GAMLA STADEN 6:2 MARIESTADS DOMKYRKA

Beskrivning
MARIESTADS DOMKYRKA - Kyrkan är placerad i västra delen av en liten, rektangulär kyrkogård. I kyrkogårdens sydvästra hörn står ett bårhus.
Från Kyrkogatan i väster når man kyrkogården via en trappa i muröppningen. Trappan har närmast gatan fem steg, en avsats ytterligare tre steg och en avsats. Trappan har handledare av järn vid båda sidor. Mellan kyrkogårdstrappan och kyrktrappan är marken belagd med gatsten. Ingången från Norra Skolan i norr utgörs av en muröppning. Från parkområdet mellan Nygatan i öster och den högt belägna kyrkogården leder en lång trappa med mittavsats och dubbla handledare av järn.
En ingång från Prästgårdsgatan i söder utgörs också av en trappa i muröppningen. På vardera sidan av öppningen står en lykta. Trappan har sju steg. Från trappan leder en grusgång till södra kyrkporten. Framför sydporten är det belagt med gatsten i en halvcirkel.
Kyrkogården omgärdas av en kallmur av huggen gråsten och delvis av en trädrad. Mot norr växer även buskar. En grusgång leder runt kyrkan. Från sydporten, runt koret och till norra kyrkgårdsingången leder dubbla plattrader ovanpå grusgången.
Den ganska glesa kyrkogården indelas i kvarter med gravvårdar från huvudsakligen 1700- 1800-talet. Många omges av gjutjärnsstaket. Söder, öster samt nordöst om kyrkan finns flera tumbor. I sydöstra delen av kyrkogården finns enstaka gravhällar med reliefer.
BÅRHUS - Bårhuset är spritputsat med slätputsade hörnkedjor och profilerad taklist. Det har säteritak med enkupigt lertegel och kröns av en kopparspira. På östfasaden sitter två gravhällar och på nordfasadens västra del ytterligare en. I söder är två reliefer uppsatta. Mot söder finns en port. I norr är ett lägre och smalare "vapenhus". I detta finns i norr en segmentbågad pardörr , till vilket en trappa leder ned.