Stäng fönster Gotland kn, LYE KYRKOGÅRDEN 1:1 LYE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är sedan utvidgningen mot norr på 1940-talet påtagligt rektangulär. Gångsystemen, visar en tydlig kvartersindelning, främst i kyrkogårdens äldre delar, och här kan man ännu i vissa delar urskilja de olika gårdarnas gravrum. Skiljelinjen mellan kyrkogårdens äldre och nyare del framgår tydligt av en bevarad trädplantering utmed det tidigare läget för den norra kyrkogårdsmuren, vilken dock bevarats till ca 30 cm höjd ovan mark.

Marken är gräsbevuxen, och hela kyrkogården omges av kallmurar av kalksten. Murarnas höjd varierar mellan 80 och 130 cm. Delar av södra och västra murarna till-kom redan 1793 och bär vissa spår av att ha varit kalkrappade.

På den äldre delen av kyrkogården fins förutom den nämnda trädraden (askar) som begränsat den åt norr. Den yngre delen av kyrkogården omges i övrigt av en krans av lindar, och häckar inramar gravkvarteren.

Kyrkogården har fyra ingångar. I södra muren finns en dubbel järngrind, flankerad av portstolpar av kalksten, putsade och täckta av kalkstensplattor lagda i pyramidform. liknande grindar finns i den västra muren både till den nyare och äldre delen av kyrkogården. Den senare grinden tjänar som kyrkogårdens huvudingång. Belysning via två lyktstolpar innanför ingångarna från väster till resp. kyrkogårdsdel.

Gångarna är grusbelagda, förutom på kyrkobyggnadens södersida där de är belagda med betongplattor. Gravarna är i huvudsak belägna söder och norr om kyrkan. På kyrkogården finns 174 synliga gravar (1996).
På kyrkogården finns förutom kyrkan ett sockenmagasin av sten i den västra kyrkogårdsmuren. Omedelbart norr om sockenmagasinet finns en grävd brunn med en handpump.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns som nämnts förutom kyrkan ett sockenmagasin av kalksten med brädklätt sadeltak. Magasinet är placerat med sin ena långvägg i den västra kyrkogårdsmuren.