Stäng fönster Mark kn, BERGHEM 18:1 BERGHEMS KYRKA

Beskrivning
Berghems kyrkogård är rektangulär till formen och utvidgad norrut 1970 efter förslag av Hushållningssällskapet i Borås. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur som består av omväxlande natursten och huggen sten. Den östra muren fungerar också som stödmur åt landsvägen som passerar alldeles intill kyrkogården. Ingångar med smidesgrindar i söder, med en tredelad grind, och tre grindar i öster. Invid den västra ingången finns en klivstätta i muren. Kyrkogårdens norra del inhägnas av trästaket och häckplanteringar. Kyrkogården är gräsbevuxen och genomkorsas av krattade grusgångar. Muren kantas av en trädkrans av äldre höga träd och på kyrkogården växer enstaka buskar och vintergröna växter.

Äldre gravvårdar från 1900-talets början är belägna söder och sydöst om kyrkan, med högresta stenar och en del grusgravvårdar med stenram. Norra delen av kyrkogården karakteriseras av låga gravvårdar med och utan stenram som är placerade i långa rader. Väster om kyrkogården finns en ny begravningsplats som är inhägnad men ännu ej tagen i bruk.