Stäng fönster Mellerud kn, DALSKOGS PRÄSTBOL 3:1 DALSKOGS KYRKA

Beskrivning
Dalskogs kyrka är belägen i södra kanten av samhället. Söder och väster om kyrkan och den omgivande kyrkogården slingrar sig en bäckravin. På andra sidan denna, ca 100 m åt sydost finns "Nya kyrkogården", anlagd omkring 1920. Kyrkoanläggningen består i övrigt av en klockstapel, bårhus och kyrkstallar intill kyrkan. Vid "nya kyrkogården" finns en förrådsbyggnad.

KYRKOGÅRDEN - omger kyrkan med en oregelbunden form. Den inramas av en kallmur på vilken det växer en syrenhäck. Längs norra sidan finns enstaka stora lönnar. Vid huvudentrén i norr finns svarta smidesgrindar med stolpar av natursten. Härifrån leder en rak gång, belagd med konststensplattor och kantad av en häck fram till kyrkans norra vapenhus. Stenläggningen leder vidare fram till kyrkans västra sida där det också finns ett vapenhus. På övriga sidor omgärdas kyrkan närmast av grus vilket även täcker ett par mindre gångar mot söder och öster. I övrigt saknas gångar på kyrkogården, vilken rymmer enstaka grusade gravar.
"NYA KYRKOGÅRDEN" - har också en oregelbunden yttre form. Genom att två genomkorsande grusade gångar möts ungefär i mitten och bildar en korsform är den ändå delvis symmetriskt formad. Vid korsningen växer fyra stora lövträd. Även på denna kyrkogård finns enstaka grusade gravar. Kyrkogården omges av en låg oxelhäck samt lönnar och lindar. Från norr och öster finns entréer med grindar av svart smide och stolpar av natursten. Sydost om kyrkogården finns en enkel förrådsbyggnad.