Stäng fönster Mellerud kn, EKHOLMEN 1:3 M.FL. GUNNARSNÄS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen i kyrkogårdsområdets nordöstra hörn. Till kyrkoanläggningen hör också den skifferklädda klockstapeln och ett bårhus med valmat skiffertak.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården har en rektangulär form med dess norra långsida belägen längs den gamla landsvägen mellan Mellerud och Bäckefors. Vägens nutida efterföljare, länsväg 166, leder parallellt ca 200 m norrut, i lägre terräng. Marken på kyrkogården sluttar svagt mot väster. Utvidgningar har skett i flera omgångar. Från den äldsta delen närmast kyrkan skedde 1832 en utvidgning österut, dokumenterad genom en minnessten på platsen. En rad med träd markerar också gränsen för denna utvidgning. Utvidgningar har sedan skett mot väster och söder, 1929 och 1971. Kyrkogården omges av ett staket av svartmålat järn, vilket troligen tillkom vid utvidgningen 1971. Det finns fyra entréer med grindar, vilka liknar staketet, dels två från norr (från landsvägen) och dels två från öster (från vägen fram till Ekholmen). Två av entréerna har spritputsade grindstolpar med skiffertäckning och vid grinden närmast klockstapeln, mot norr är stolparna helt skifferklädda. Den yngsta entrén, längst i söder, har stolpar av vit tegelsten eller kalkcementstenar. Längs sidorna av kyrkogården växer höga lövträd, kastanjer, askar, lindar mm. Gångarna är belagda med konststensplattor och på de äldre delarna finns enstaka grusade gravar. På de yngre delarna växer låga häckar. Intill klockstapeln finns en rad med smidda gravkors.