Stäng fönster Mellerud kn, JÄRNS STOM 3:1 JÄRNS KYRKA

Kyrkoanläggningen är beläget i öppet slättlandskap vid en vägkorsning och en gård, "Järns stom".

Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, den skifferklädda klockstapeln och en modern ekonomibyggnad. Ca 200 meter norr om kyrkan finns ytterligare en kyrkogård, "Nya kyrkogården", som en särskild enhet.

KYRKOGÅRDEN har en rektangulär form i öst-västlig riktning och utbreder sig främst på kyrkans södra och östra sida. Den äldsta delen är söder om kyrkan. Mot norr finns inga gravar och mot väster bara någon enstaka grav. Kyrkogårdens östra del är en utvidgning från ca 1850. Kyrkogården omges huvudsakligen av öppen jordbruksmark. Kyrkogårdsentrén är mot väster intill en grusbelagd parkeringsplats vid landsvägen. Vid grusplanen finns en ekonomibyggnad från 1985 på samma plats där det tidigare fanns kyrkstallar. Strax väster om kyrkan finns också den helt skifferklädda klockstapeln.

Kyrkogården omges av en kallmur på vilken det växer en syrenhäck med inslag av lönn. Mot väster och söder växer rader med lindar, mot norr och öster lönnar, samt mot norr en stor ask. Grusplanen i väster omges av lönnar, kastanjer och en låg häck. Vid landsvägen finns ett par äldre grindstolpar av natursten och till själva kyrkogården grindar av svart smidesjärn med stolpar av natursten. På kyrkogården leder en bred mittgång i öst-västlig riktning. Denna, liksom ytorna närmast entréerna på kyrkans västra och södra sida är sedan ca 10 år belagda med norska skifferplattor. I övrigt saknar kyrkogården gångar. Marken närmast kyrkans norra och sydöstra sida är belagd med grus. Vid kyrkans västgavel växer en ask. Marken domineras av gräsytor, det finns några enstaka grusade gravar, och ett par gravar med järnstaket. Väster om kyrkan finns några äldre gravvårdar samlade, bl a med solkors av kalksten och längs kyrkans norra sida finns en rad med smidda gravkors. De senare är en särskild typ av gravvårdar som utgör en välkänd och betydelsefull del av Dalslands och stiftets kulturarv. Öster om koret finns "Bråna-Smen", Johannes Olssons (1818-1886) gravsten. Han var född och levde på gården Bråna i närheten av kyrkan. Han har karakteriserats som en udda personlighet, smed, bonde och poet, välkänd i Dalsland för sina dikter, som bl a kritiskt kommenterade samtiden och olika personer.

"NYA KYRKOGÅRDEN" har en rektangulär form utsträckt i nord-sydlig riktning intill landsvägen. Liksom kyrkan omges den av öppen jordbruksmark. Den inramas av en låg häck och lindar. På själva kyrkogården finns också några få cypresser. Mot landsvägen, på kyrkogårdens östra sida, finns en dekorativt utformad smidesgrind med stolpar av natursten. Längst ner på grinden står årtalet 1927, det år då kyrkogården anlades. Kyrkogården domineras av öppna gräsytor och det finns relativt få gravar. Den delas i princip i fyra kvarter genom två gruslagda gångar som möts mitt på kyrkogården och bildar en korsform. På kyrkogårdens norra sida finns en gruslagd parkeringsplats med en ekonomibyggnad från 1998.