Stäng fönster Mellerud kn, ÖRS PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. ÖRS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör förutom kyrka och kyrkogård också en fristående klockstapel, ett bårhus och en länga med f d kyrkstallar som delvis byggts om till ekonomi- och personalutrymmen.

KYRKOGÅRDEN - har en rektangulär form och följer den mindre höjdrygg i nord-sydlig riktning som kyrkan är belägen på. Kyrkogårdens östra långsida vetter mot landsvägen mellan Brålanda och Dals-Rostock. Den del av kyrkogården som är söder om kyrkan är äldst. Enligt uppgift fanns tidigare en ovilja mot att använda marken norr om kyrkan för begravningar. 1856 utvidgades dock kyrkogården norr om kyrkan och 1896 skedde utvidgningar mot söder och öster. Senaste större utvidgningen skedde 1930, då den s k nya kyrkogården tillkom. Denna utgör kyrkogårdens norra hälft. Där finns ett vitputsat bårhus med skiffertäckt sadeltak. Kyrkogårdens södra hälft benämns gamla kyrkogården. Mot landsvägen i öster och mot söder finns kallmurar. Längs kyrkogårdens sidor finns också trädrader med lindar och enstaka ekar. Vid huvudentréerna till kyrkogården i söder och sydost finns skiffertäckta vitputsade grindstolpar. Till nya kyrkogårdens norra del finns en entré med stolpar av natursten och innanför dessa en parkeringsplats. Gångarna på kyrkogården är huvudsakligen asfalterade förutom några mindre gångar som är belagda med stenhällar. På gamla kyrkogården finns enstaka grusade gravar. På nya kyrkogården finns låga häckar.