Stäng fönster Orust kn, HÄRMANÖ 2:209 GULLHOLMENS KYRKA

Beskrivning
GULLHOLMENS KYRKA ligger i östra delen av kyrkogården. En del gravar ligger på norr- och sydsidan, men merparten ligger väster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en gråstensmur, med putsad ovansida. Innanför muren står beskurna oxelträd. Ingång finns i öster genom en galvaniserad smidesgrindar mellan murade grindstolpar, krönta av stenklot. Grusade gångar runt kyrkan, i övrigt ligger gravarna i gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger tätt, och de flesta har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården åt kyrkogården, och här finns också många gravar med yrkestitlar knutna till de maritima näringarna. Söder om kyrkan finns också en minnessten från 1959 över dem som mist livet till sjöss.

Kyrkogården är jämnårig med kyrkan. 1891 anlades också en ny begravningsplats, flera hundra meter söder om kyrkan. Ytterligare en begravningsplats anlades intill denna 1951. 1916 anlades en kyrkogård på Stora Risholmen där stupade brittiska och tyska soldater som påträffades under de båda världskrigen vid Gullholmen stränder begravdes.