Stäng fönster Orust kn, PRÄSTBACKA 3:1 RÖRA KYRKA

Beskrivning
RÖRA KYRKA ligger ungefär i mitten av KYRKOGÅRDENS ÄLDRE DEL, med gravar på alla sidor. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, som fungerar som stödmur eftersom kyrkogården är högre än den omgivande marken. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd utom på norra sidan, där kyrkogården ansluter till en yngre utvidgning. Ingångar finns i söder och väster, genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av sten. En asfalterad gång leder upp till kyrkan och runt denna. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen. Gravarna mestadels från tidiga 1900-talet och lite senare, med enstaka äldre vårdar, bl a ett järnkors över riksdagsmannen Johannes Henriksson född 1833 död 1861, den siste Orustbonden som tillhörde bondeståndet vid ståndsriksdagens upplösning 1866. Framförallt på sydsidan finns några högre vårdar som skapar en viss karaktär. Denna äldre del har kontinuitet sedan medeltiden, och är utvidgad till nuvarande storlek senast 1890.
EN YNGRE DEL ligger nordväst om den äldre, på andra sidan vägen, invigd 1908. Den har en mur mot vägen men är annars omgärdad av häckar, och med uppvuxna lövträd innanför. En asfalterad mittgång, gräsbevuxna kvarter och gravar från 1910-talet och några decennier framåt.
De YNGSTA DELARNA ligger norr och nordöst om den äldsta delen, från 1967 och sedan utvidgad åt öster 1999 . Den är omgärdad av staket och har rygghäckar mellan gravraderna.
Ett BÅRHUS ligger nordväst om kyrkan. Vitputsade väggar, tak belagt med tegel samt mörkbetsade snickerier. Uppfört efter ritning från Johannes Olivengren, Göteborg 1961. På utsidan om den yngre delens nordsida ligger en EKONOMIBYGGNAD av trä, rödmålad och med sadeltak, byggd 2001.