Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Orust kn, STALA 1:1 STALA KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
STALA KYRKA ligger på östra delen av kyrkogården, på en muromgärdad del utan gravsättningar. Denna del är jämngammal med kyrkan (1877). Ingångar i söder och öster genom svarta smidesgrindar mellan putsade grindstolpar. Asfalterade och grusade gångar leder fram till kyrkan och runt denna, i övrigt är marken gräsbevuxen, med uppvuxna lövträd innanför muren

KYRKOGÅRDENS ÄLDSTA DEL ligger väster om kyrkan. Den är liksom alla kyrkogårdens delar omgärdad av en sammanhängande mur, omlagd och ändrad flera gånger. Denna del har brukats sedan medeltid, och en minnessten utmärker nu att Stala gamla kyrka låg där fram till 1870-talet. Marknivån är i höjd med kyrkogårdsmuren, och en slänt i öster visar tydligt gränsen mellan kyrkogården och utvidgningen 1877 för kyrkobygget. Uppvuxna lövträd står innanför muren, och inne på kyrkogården finns asfalterade och grusade gångar i ett enkelt rutnätssystem, och med gravarna i gräsbevuxna kvarter. Ingång finns i väster, genom en svart smidesgrind mellan putsade grindstolpar. Många gravplatser med ram, flera med höga eller halvhöga gravvårdar, och något järnstaket.

Denna den äldsta delen är utvidgad åt norr 1919. Utvidgningen har samma utseende som den äldre delen, och med lägre och mer anspråkslösa gravvårdar. En modernare del, från tidigt 1990-tal, ligger söder om kyrkan, på andra sidan om den väg som passerar förbi längs kyrkans sydsida.

Ett BÅRHUS ligger söder om kyrkan, byggt 1965 efter ritningar av Stig Kihlenstam. Vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak, brunbetsade dörrar. Intill denna ligger en EKONOMIBYGGNAD från 1980-tal, med motsvarande utseende. Norr om kyrkan ligger ett MASKINGARAGE från 2000, med röda träfasader och pulpettak. Sydöst om kyrkan ligger ett FÖRSAMLINGSHEM från 1990-talet.