Stäng fönster Skara kn, LUNDBY 18:1 NORRA LUNDBY KYRKA

Beskrivning
NORRA LUNDBY KYRKA - Kyrkan är placerad i västra delen av den närmast triangulära kyrkogården, som smalnar av mot öster. Kyrkogården planerades 1835 och utökades 1914 åt väster. Ca 13 meter väster om tornet finns resterna av en äldre stenmur. Denna revs 1946 men uppbyggdes på nytt 1994. I kyrkogårdens sydöstra hörn ligger ett bårhus.
Kyrkogården inhägnas på tre sidor av en kallmurad stenmur och mot väster av en häck. Innanför muren/häcken finns dessutom en gles trädrad. 1835 planterades askarna utmed norra kyrkogårdsmuren. Lindar planterades 1906.
Huvudingången mot parkeringsplatsen i väster utgörs av en dubbel, rikt dekorerad smidesgrind mellan stenstolpar, placerade i en öppning i häcken. En grusgång med två rader stenplattor leder från ingången till kyrkans västport. En likadan grind vetter mot den lilla parkeringsplatsen i öster. Dessa grindar och stolpar är tillverkade 1874. En tredje ingång, i form av en enkel gallergrind av smide leder till "Lundbygatan" norr om kyrkogården. Från denna grinden, tillverkad 1928, leder en grusgång mot västporten.
En annan grusgång leder runt kyrkobyggnaden. Kyrkogården är delvis indelad i kvarter. De äldre gravvårdarna, varav några med stenram, återfinns sydväst om kyrkan. Ett par äldre, svårtydda gravstenar ligger i stenmuren. Ett smitt järnkors är numera uppsatt på östra delen av kyrkogården.
BÅRHUS - Bårhuset från 1951 är ritat av Adolf Niklasson. Det används idag som förråd.