Stäng fönster Skara kn, HERTIGABO 6:1 SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA

Beskrivning
SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA - Kyrkan är placerad i nordvästra delen av den närmast rektangulära kyrkogården, anlagd i samband med kyrkans uppförande 1873. Kyrkan är placerad utmed södra sluttningen av en ås. Kyrkogårdens södra del har anpassats till den sluttande terrängen genom terrasser. Västra partiet av kyrkogården, som vetter mot en parkeringsplats i väster, inramas av en måbärshäck. Detta parti tillfogades 1987-1988. Den äldre delen av kyrkogården inramas av måbärshäck i norr och i övrigt av en kallmurad stenmur. En trädrad med lindar omgärdar hela kyrkogården.
Till kyrkogården kommer man från parkeringsplatsen i väster via en nyare, dubbel smidesgrind med spjälor och överst med kors. Grinden är placerad mellan nya, fyrsidiga stenstolpar. En grusgång med stenplattor leder mot öster och till gamla kyrkogårdens huvudentré. Även den är en nyare, dubbel smidesgrind med ett kors på varje grindhalva. Grinden är hängd mellan fyrsidiga stenstolpar med konande lockhäll och stenklot. En grusgång med plattor, kantad av lindar, leder till kyrkans västportal.
I östra delen av kyrkogården är en grind mot söder. Här finns en dubbel smidesgrind med spjälor, öglor mm, placerad mellan stenstolpar med dubbla, konande lockhällar och stenklot. På grindens sydsida finns ristade inskriptioner. På låset står "1828", på västra grindhalvan "APS" och på den östra "ETD"(?). Utanför grinden är en kort trappa. En grusgång med två stycken stentrappor leder upp till kyrkans sydportal. På varje sida av den nordligaste av trapporna (som är försedd med två handledare) ligger en gravhäll. I slänten ligger även en liljesten. Ytterligare en grind mot vägen i söder är placerad i kyrkogårdens östligaste del. Den sentida dubbla smidesgrinden är upphängd mellan fyrsidiga stenstolpar. En grusgång leder, via en stentrappa, norrut över kyrkogården.
En grusgång leder runt kyrkan, närmast väsportalen med kantsten. Söder om tornet är en liljesten horisontellt uppallad på ett par stenar. Kyrkogården indelas genom grusgångar i kvarter med gravvårdar av varierande utformning - flera från 1800-talets senare del och många med stenram. Sydväst om kyrkan är ett kvarter med flera biskopsgravar, Daniel Juslenius, död 1752, Johan Albert Butsch, död 1875, och Ernst Jakob Keijser, död 1905.
I södra delen av den nya kyrkogårdsdelen finns en mindre, stenlagd minneslund, inramad av en tujahäck. Här växer blommor och finns en natursten med bibelcitat.