Stäng fönster Skara kn, ÖGLUNDA 25:1 ÖGLUNDA KYRKA

Beskrivning
ÖGLUNDA KYRKA - Kyrkan ligger i västra delen av den nästan kvadratiska kyrkogården. I kyrkogårdens nordöstra del ligger en mindre ekonomibyggnad. Kyrkogården inramas på alla sidor av en jämn, kallmurad kalkstensmur och av en trädrad med bland annat ask och lind. Huvudingången vetter mot landsvägen i väster och utgörs av en dubbel smidesgrind från 1800-talet, prydd av bland annat kors med öglor. Grinden har nya murade stolpar av stenskvadrar och med lockhällar. Från grinden leder en grusgång med tre rader kalkstensplattor mot kyrkans nordport. Härifrån fortsätter en grusgång till en grind i öster. Denna är troligen från 1951, smidd av spjälor och upphängd mellan spritputsade stolpar med lockhällar. Mitt för kyrkans västport är en smidd, enkel spjälgrind från 1950. Den är placerad mellan samtida fyrsidiga stolpar murade av stenkvadrar och med lockhällar. Från grinden leder en grusgång till västporten.
Väster om tornet, utmed kyrkogårdsmuren är ett kvarter med gravvårdar omgärdade av stenramar. I söder ytterligare några gravvårdar med stenram. I övrigt saknas i stort sett kvartersindelning. I sydöst finns en gravtumba.
En grusgång leder runt kyrkan och en annan följer västra kyrkogårdsmuren.
EKONOMIBYGGNAD - Den lilla ekonomibyggnaden fungerar som redskapsbod. Byggnaden, troligen från 1929, är uppförd av brunt plank på en grund av kalkstenar. Den har sadeltak med enkupigt lertegel.