Stäng fönster Skövde kn, BERGS-KYRKETORP 10:1 BERGS KYRKA

Beskrivning
BERGS KYRKA ligger öst - västligt placerad på en närmast rektangulär kyrkogård. Kyrkogården avgränsas på alla sidor av en bred, kallmurad stenmur. Innanför muren växer lindar samt i väster några askar. Kyrkogården utvidgades 1923 på norra och södra sidorna.
Kyrkogårdens huvudgång vetter mot Karlsforsvägen i väster. Ingången består av en dubbel gallergrind av järnsmide med ornerad överdel. Grinden är placerad mellan upptill konande granitstolpar. En gång av stenplattor leder från grinden till kyrkporten. En annan ingång, vilken utgörs av en liknande dubbel järngrind, vetter mot en parkeringsplats utanför kyrkogårdens nordöstra hörn. Alldeles öster om denna grind finns en trappa av kalkstenshällar över muren. Enligt tradition har trappan använts för begravning av s.k. självspillingar och har flyttats till nuvarande plats från en äldre inhägnad mot norr.
Runt kyrkan leder en grusgång. I övrigt indelas kyrkogården av grusgångar i ett oregelbundet system. Gravvårdarna består omväxlande av resta och liggande stenar, vissa inramade av stenram. Här finns även ett par smideskors, en gravtumba, en övertäckt gravkammare samt enstaka gravvårdar med gjutna järnstaket. På kyrkogården växer även lövträd.

STENSKOLAN - Omedelbart väster om kyrkan ligger en en medeltida före detta tiondelada, Stenskolan. Den murade och putsade byggnaden i två våningar täcks av ett tegeltäckt sadeltak. I söder är ett romanskt fönster.

BÅRHUS - På kyrkogårdens norra del ligger ett bårhus. Den grå byggnaden är putsad och har ett valmat sadeltak, täckt av skiffer.