Stäng fönster Skövde kn, FLISTAD 19:1 FLISTADS KYRKA

Beskrivning
FLISTADS KYRKA ligger i södra delen av den rektangulära kyrkogården. Kyrkan är placerad i öst - västlig riktning. Väster om kyrkogården ligger en parkeringsplats, vilken man når via en körväg från sydväst. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot denna parkeringsplats. Huvudingången utgörs av en enkelt utformad spjälgrind av järn, placerad mellan kraftiga, fyrsidiga stenportar, krönta av karnisformade huvar och klot av sten. Innanför grinden leder en trappa upp till kyrkogården. Två ingångar, en i väster och en i öster, leder in från en annan parkeringsplats norr om kyrkan. Den västliga ingången utgörs av en järngrind med stenstolpar och den östliga av en muröppning med stentrappa. Innanför grindarna finns grusgångar, som leder runt hela kyrkogården. Kyrkogården omges av en kallmurad stenmur samt i främst öster och söder av en syrenhäck. Runt kyrkogården växer även björkar, lindar mm. Grusgångar leder runt kyrkan. Norr om kyrkan, centralt på kyrkogården, ligger en storhög från yngre järnåldern, benämnd "Kung Ranes hög". Förövrigt är kyrkogården uppdelad i kvarter med gångar, måbärshäckar mm. Utmed långhusets sydfasad står tre äldre gravkors av sandsten. Runt korets fasad är ytterligare fyra sandstenskors. Nordväst om kyrkan finns två gravtumbor - den ena tillhörande kyrkoherde Anders Luth, död 1781 och den andra Petrus Tegnéus, död 1793. Nordligaste delen av kyrkogården tillkom 1935.
BÅRHUS - I kyrkogårdens nordvästra hörn är ett bårhus murat av ojämn natursten. Bårhuset är nedgrävt i enbacke, likt en jordkällare, samt gräsbevuxet.