Stäng fönster Skövde kn, BORGEN 1:4 SÄTERS KYRKA

Beskrivning
SÄTERS KYRKA ligger öst - västligt placerad på en närmast rektangulär kyrkogård väster om gamla landsvägen Skövde - Mariestad. På alla sidor avgränsas kyrkogården av en kallmurad stenmur. Innanför muren växer äldre träd, främst almar, men även ask och lönn. Kyrkans huvudingång i öster vetter mot en liten parkeringsficka utmed landsvägen. Ingången består av en dubbel smidesgrind. Grinden är rikt utsirad och kröns upptill av stiliserade bladornament. De kraftiga, fyrsidiga stenstolparna täcks av lockhällar med stenklot. Från grinden leder en bred grusgång mot kyrkans kor. Gången delar sig och går åt var sitt håll runt kyrkan. Två nyare järngrindar vetter mot den stora parkeringsplatsen norr om kyrkan. Från den västligaste av dem leder två rader med stenplattor och från den östligaste en grusgång mot kyrkan. En nyare järngrind finns i sydvästra hörnet av kyrkogården och leder till kyrkans förrådsbyggnad. På kyrkogården finns många gravvårdar av hög ålder och av ovanliga typer. De huvudsakligen resta gravstenarna av olika ålder är placerade i rader i nord-sydlig riktning samt utmed norra delen av stenmuren. Vissa gravar har rikt utsirat staket av järnsmide. I triangeln mellan grusgångarna öster om koret finns några stenar från 1700-talets början. Stenarna är krönta av änglaporträtt. Äldre gravar finns även söder om koret, bl.a. en övertorvad hög med en äldre och en ny liggande stenhäll. På kyrkogården växer olika sorters träd och buskar, bl.a. en och hassel. I kyrkogårdens sydvästra del är en liten minneslund.