Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS 17:1 VÄRSÅS KYRKA

Beskrivning
VÄRSÅS KYRKA ligger placerad i öst - västlig riktning på västra delen av den rektangulära kyrkogården. Kyrkogården avgränsas i norr, öster och söder av en kallmurad mur av osorterad gråsten. Utmed den norra och östra kyrkogårdsmuren är dessutom planterat tuktade lindar. Kyrkogården tillbyggdes på 1950-talet mot Djursätravägen i väster. Detta parti inramas av låga häckar samt mot gatan en rad tuktade almar. Kyrkogårdens huvudingång vetter mot Djursätravägen i väster. Ingången består av en dubbel järngrind samt vid vardera sida om denna en enkel grind. Grindarna, från 1950-talet, har enkel dekor av ovaler. Från dessa leder två granittrappor, skiljda av en asfalterad avsats, till kyrkans västportal. På varje sida av västportalen är en hög tuja planterad. Kyrkogården har även en ingång i öster, en i norr och en i söder. Samtliga ingångar utgörs av ornerade, grindar av järnsmide. Från varje grind leder en asfalterad gång till kyrkans sydportal, nordportal respektive sakristia i öster. Grindarna har kraftiga stenstolpar, krönta av var sin kon med stenklot. En asfalterad gång leder runt kyrkan. Kyrkogården är planerad i kvarter med gravarna huvudsakligen i öst västlig riktning. Gravarna ligger ovanligt tätt. I öster finns en gravtumba med inskriptioner. Norr om kyrkan är ett bårhus.
BÅRHUS - Det vitputsade bårhuset har gavelfronton samt skiffertäckt pyramidtak.