Stäng fönster Sotenäs kn, GRAVARNE 1:374 KUNGSHAMNS KYRKA

Beskrivning
KUNGSHAMNS KYRKA är sammanbyggd med det betydligt yngre församlingshemmet intill, och ligger på en kyrkotomt strax öster om den gamla kyrkogården i Kungshamn. Kyrkotomten ligger inne i den täta bebyggelsen, med en större gata passerande förbi längs sydsidan. Öster om kyrkotomten ligger skolan, i väster som nämnts kyrkogården, och i övrigt friliggande bostadsbebyggelse.

Kyrkotomten är till stora delar asfalterad, med en del grusade ytor, och med avgränsningar av kantsten. FÖRSAMLINGSHEMMET norr om kyrkan är byggt 1964, ombyggt 1990. Det har två våningar mot kyrkan, medan det är i en våning åt norr mot berget, eftersom det är byggt i suterräng. Ljust gulmålad träfasad. Ett BÅRHUS ligger nordväst om kyrkan, byggt 1957, möjligen efter ritningar av Ernst Söderberg. Putsade väggar, avfärgade i grått, rektangulär kopparklädd pardörr med granitomfattning, koppartäckt pyramidtak.

KYRKOGÅRDEN har en långsmal form i öst-västlig riktning. Den är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Ingångar finns i öster och väster, genom två stigluckor, vitputsade under tegeltäckt sadeltak. Grusade gångar, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt glest, och flera av dem har ram och höga eller halvhöga gravvårdar. I östra delen står en minnessten över hädangångna sjöfarare, rest 1965.

Kyrkogården anses anlagd under 1600-talet, möjligen på initiativ av Margareta Hvitfelt som ägde mark i trakten. Första kyrkan byggdes 1779, och var placerad inne på kyrkogården.