Stäng fönster Mark kn, HAJOM 10:1 HAJOMS KYRKA

Beskrivning
HAJOMS KYRKA och klockstapel är belägna på en kuperad kyrkogård med medeltida anor, som utgörs av terrasser åt väster och söder, uppbyggda av stödmurar av huggen sten. Kyrkogården inhägnas av kallmurade stenmurar. Den vitputsade stigluckan med sadeltak i den södra muren återuppfördes 1928-29 som ersättning för en äldre stiglucka som rivits 1864. Ingångar med smidesgrindar i väster, söder och öster, där grindstolparna utgörs av äldre gravstenar. En terrassmur i söder omlades 2003.

Klockstapeln är belägen invid kyrkans nordvästra hörn och härstammar från 1683. Klockstapeln har konisk form, åttasidig plan och lockpanelen har tidigare varit vitmålad och brunmålad, men är numera faluröd. Svartmålade ljudluckor åt öster och väster, samt portar i norr och i öster. Klockstapeln kröns av en spira i kopparplåt samt en kyrktupp.

Norr och nordost om kyrkan ligger en rödmålad ekonomibyggnad av trä respektive ett vitputsat bårhus. Ekonomibyggnaden i souterräng har egen infart för bil från landsvägen i väster och i den undre våningen har tidigare bårhuset varit inrymt.

Kyrkogården har utvidgats i omgångar, bland annat åt väster 1941 efter förslag av stadsarkitekten i Halmstad, Fredrik Wetterqvist. Den äldre kyrkogården behöll i stort sett sitt utseende och en sammanbindande trappa utfördes mellan den gamla och den nya kyrkogården. Den utvidgade kyrkogården uppfördes i terrasser med murar i huggen sten. Kyrkogården utvidgades ännu en gång 1979 åt öster. Troligen tillkom bårhuset i samband med denna utvidgning. Den senaste kyrkogårdsutvidgningen, i det nordöstra hörnet, slutfördes våren 2005, och i samband med detta anlades en asfalterad parkeringsplats öster om kyrkogården.

Grusade gångar korsar kyrkogården, åt väster med plattgång i mitten samt en nyare plattgång från rampen invid västportalen som löper runt klockstapeln och vidare österut. Enstaka högväxta träd med stora trädkronor, i huvudsak lönn, utgör rester av en äldre trädkrans. Invid kyrkans nordfasad står gravstenar från 1600- och 1700-talen, den äldsta stenen är daterad 1661. Bland andra ovanliga gravvårdar märks ett järnkors samt en grav omgärdad av staket i järnsmide.