Stäng fönster Håbo kn, HÄGGEBY 3:1 HÄGGEBY KYRKA

Beskrivning
Häggeby kyrkogård har sin största utsträckning mot söder. Den omges av en kallmurad gråstensmur från 1860 som nyligen är omlagd. Den omges delvis av en trädkrans av lövträd. I söder finns huvudingången som är försedd med putsade, vitkalkade grindstolpar med plåtklädda spiror som kröns av vindflöjlar. Grindstolparna tillkom samtidigt med muren omkring 1860. I väster framför tornet finns en andra ingång med järngrindar och huggna stolpar av granit.

Kyrkogårdsgångarna är grusade. Gravkvarteren är till största delen grästäckta. De gravkvarter som kantar kyrkogårdsmuren har bevarat ett ganska stort antal grusgravar med stenramar från 1900-talets första hälft. Detsamma gäller gravarna intill grusgången närmast söder om kyrkan. Intill vapenhusets västra sida, söder om tornet står en kopia av Häggebystenen som är en märklig bildsten från 500-600-talet. Originalstenen förvaras på Statens historiska museum. En minneslund anlades för ett par år sedan, strax öster om kyrkogården.

Söder om kyrkogården nära ingången står en envånig redskapsbod i trä med faluröda fasader, svarta portar och sadeltak belagt med enkupiga tegelpannor. Byggnaden återuppfördes efter en brand omkring 1990.