Stäng fönster Stenungsund kn, UCKLUMS KYRKA 1:2 UCKLUMS KYRKA

Beskrivning
UCKLUMS KYRKA ligger i den över och norra delen av kyrkogårdens äldre del. Kyrkogården sluttar ner från kyrkan åt söder. Kyrkan ligger på en terrass inom kyrkogården, med kallmurad stödmur åt söder och väster. Rakt utanför kyrkans sydingång är stödmuren inkorporerad i en större gravplats, med stenstolpar och kätting. I terrassens sydvästra hörn är ett bisättningsrum anordnat 1951.

Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur på alla sidor utom i söder där den avgränsas med en häck och lövträd. Utmed muren står höga uppvuxna lövträd. Tre ingångar i öster, en i norr, samt en större ingång mot landsvägen i söder. Alla ingångar genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av sten. Asfalterade gångar, med en huvudgång från sydingången upp mot kyrkan, samt några sidogångar. Några få gravar väster om kyrkan, den absoluta merparten ligger i det stora rektangulära fältet söder om kyrkan. Gravarna ligger relativt tätt, och en stor andel har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården åt kyrkogårdens östliga halva.

Denna äldre del av kyrkogården är jämnårig med kyrkan (den äldsta kyrkplatsen, med medeltida ursprung, låg några kilometer åt nordöst). Enligt uppgift uppfördes kyrkogårdsmuren 1860 av Abraham Jansson i Grössby. En del är känt om hur kyrkogårdens olika delar nyttjades. De äldsta gravarna ligger i området närmast söder om kyrkan, och kyrkogården tycks successivt ha tagits i bruk mot söder. Den sydvästra delen är ett så kallat utflyttningskvarter. Många begravningar från det närliggande Svenshögen sanatorium har tidigare förlagts dit. I nordväst står en del upptagna gravstenar uppställda mot muren, området har tidigare brukats till barngravar.

EN YNGRE DEL, anlagd 1992-1993, ligger öster om den äldre, skild från denna genom en smal körväg. Den är omgärdad av häckar och barrträd, och har en relativt modern planering. På en förhöjning ungefär mitt i denna kyrkogård finns en minneslund med en konstnärlig utsmyckning i smide, utförd av Berth Johansson efter ritningar av Rune Ekre.

Strax utanför kyrkogården i nordväst finns en EKONOMIBYGGNAD i trä som inrymmer förråd, personalutrymmen. Halvmodern, har enligt uppgift tidigare varit kyrkstall, men byggts om. Öster om kyrkan ligger ett FÖRSAMLINGSHEM, inrymt i ett f d bostadshus. BÅRHUSET eller bisättningsrummet i kyrkoterrassen är anlagt 1951 efter ritningar av Axel Forssén